„Polivalenta mică” de la Baza 2 va reintra în șantier. Costă mai mult și va avea trei proprietari

Ar fi trebuit să fie gata în doi ani, dar au trecut aproape 15 de când a fost semnat primul contract. Sala Polivalentă de la Baza 2 a Politehnicii va reintra în șantier și va avea nu doi proprietari, ca până acum, ci trei. Primăriei și Universității Politehnice li se alătură Consiliul Județean Timiș.
În septembrie 2010, Universitatea Politehnica a semnat contractul pentru construirea unei săli polivalente lângă Baza 2, cu asocierea Marrati Construcţii SRL – Euroconstruct SRL, care se angaja să termine totul în doi ani. În martie 2013, Primăria Timișoara și UPT s-au asociat în vederea finalizării investiției, oprite la acel moment din lipsă de fonduri.
Lucrurile n-au mers însă bine, iar constructorul nu a vrut să părăsească șantierul, deși era în insolvență. Între cele două părți au fost mai multe procese, timp în care nu s-a avansat deloc la sală. În 2018, guvernul a emis o hotărâre prin care aproba noii indicatori tehnico-economici ai sălii. Mai erau de executat lucrări 21 de milioane de lei, în termen de 31 de luni. În ianuarie 2019, UPT a semnat contractul cu noul constructor, V&G Herneacova, o firmă cu șase angajați, înființată în 2017. Mai era de lucru cam 25% din ce era prevăzut.
Între timp, V&G Herneacova a intrat și ea în insolvență, contractul a fost reziliat, iar sala polivalentă tot nu e gata. La începutul anului 2024, Politehnica a actualizat din nou indicatorii tehnico-economici ai investiției,
Costă mult mai mult decât era estimat inițial
Nu se lucrează încă, dar nu peste mult timp va fi lansată licitația pentru găsirea unui constructor. Vestea bună este că PMT și UPT și-au găsit un nou partener, care va contribui financiar, în părți egale, la finalizarea acestui obiectiv.
Anunțul a fost făcut joi de Alfred Simonis, președintele CJ Timiș, într-o conferință comună cu primarul Dominic Fritz și rectorul UPT, Florin Drăgan.
Ar mai fi de executat lucrări în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei, în condițiile în care prețul a ajuns la 66 de milioane. Sunt lucrări în plus față de proiectul inițial și s-au scumpit și materialele de construcție. Estimărille sunt că totul ar trebui încheiat cel târziu la finele anului 2026.