PNL, încă în fața AUR, pentru europarlamentare. Sorin Grindeanu, în topul încrederii la miniștri

europarlamentare

Un sondaj comandat de PSD și realizat de Avangarde arată că social-democrații sunt primii în intențiile de vot la europarlamentare. George Simion și Diana Șoșoacă au o cotă de încredere de câte 23%, mai mult decât ei având doar Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Sondajul Avangarde, comandat de PSD, a fost făcut în intervalul 8 – 22 ianuarie, faţă în faţă, pe un eşantion de 1.150 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare este de +/- 2,9%. Potrivit acestuia, PSD este creditat cu 31% la alegerile europarlamentare. În top urmează PNL – 21%, AUR – 19% și Alianţa Forţa Dreptei – PMP – USR – 14%. 54% dintre cei chestionaţi spun că în mod sigur vor vota la europarlamentare, iar 28% cred că vor vota.

Marcel Ciolacu este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, cu o cotă de 26%, dar 66% spun că nu au încredere în el. Diana Şoşoacă are 23% cotă de încredere, dar 70% spun că nu au încredere. George Simion are aceeași cotă de încredere, dar un procent de 71% care spun că mai degrabă nu au încredere. Președintele Klaus Iohannis are 16% cotă de încredere, dar şi 79% oameni care spun că nu au încredere. Liderul USR, Cătălin Drulă, are o cotă de încredere de 11 procente.

Variante, în funcție de alianțe

În cazul în care Forţa Dreptei – PMP – USR ar participa la alegeri împreună, intenţiile de vot ar fi PSD – 31%, PNL – 21%, AUR – 19%, Alianţa Forţa Dreptei – PMP – USR – 14%, S.O.S. România (partidul Dianei Şoşoacă) – 8%, UDMR – 5%. Dacă ar merge separat, voturile s-ar distribui astfel: PSD – 31%, PNL- 20%, AUR – 19%, USR – 13%, S.O.S. România – 8%, UDMR – 5%, PMP – 2%.

În ceea ce priveşte membrii guvernului, Marcel Ciolacu este cel în care cei chestionaţi afirmă că au cea mai mare încredere, 27%, urmat de Sorin Grindeanu – 25%, Alexandru Rafila – 16%, Cătălin Predoiu – 7%, Marcel Boloş – 5%, Ligia Deca – 4%.

O treime din cei chestionaţi spun că alegerile cele mai importante din acest an sunt cele prezidenţiale. 61% dintre cei chestionaţi au o părere bună şi foarte bună despre UE, iar 33% au o părere proastă şi foarte proastă. De asemenea, 65% consideră că locul României este în UE, iar 25% cred că locul României este în afara acesteia.

About Post Author