Plin de lumină. Domul Romano-Catolic va fi resfințit la finele săptămânii / FOTO

domul romano-catolic

Domul Sf. Gheorghe din Piața Unirii, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, se redeschide la finele săptămânii. Slujba de resfințire este programată sâmbătă dimineață, iar în Piața Unirii vor fi puse câteva sute de scaune pentru credincioși.

Domul Catolic din Piața Unirii a fost construit în perioada 1750-1775, după planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach. De-a lungul vremii au fost făcute mai multe reparații. Ultimele, între 1920 și 1924, impuse probabil de degradările apărute după primul război mondial. În 2017, Episcopia Romano-Catolică a făcut un proiect de restaurare cu care a câștigat o finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Regional POR 2014-2020. În 2019, în dom a fost oficiată ultima slujbă și a început șantierul.

Lucrările au presupus intervenții specializate de restaurare a componentelor artistice, înlocuirea instalațiilor, restaurarea elementelor din piatră și metal, a șarpantei și învelitoarei, intervenții la criptă și zugrăvirea fațadelor.

„S-a pus suflet și asta se vede”

Sâmbătă, 22 aprilie, este programată slujba de resfințire a Domului romano-catolic. Ea va fi oficiată în limbile română, maghiară și germană, cu traducere în italiană. În catedrală sunt așteptate aproximativ 250 de persoane, iar în Piața Unirii vor fi așezate 300 de scaune. Sfânta Liturghie Pontificală va fi celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. La celebrare vor participa aproximativ 20 de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate.

Banii au venit, aproape integral, din Programul Operațional Regional. Finanțarea nerambursabilă a fost de 21,3 milioane de lei, din care 18,1 milioane de lei fonduri FEDR, respectiv 3,1 milioane de lei din bugetul de stat. Episcopia a acoperit, din fonduri proprii, diferența de cinci milioane de lei, reprezentând lucrări neprevăzute în proiectul inițial.

„Eu chiar sunt încântat… Țin minte, când am semnat contractul, eram așa, un pic cu inima strânsă, pentru că astfel de proiecte se termină în timp foarte lung și emoția era să nu treacă finalul de program. Deci practic termenul real de lucrare a fost patru ani. Șase ani au fost cu tot licitație și cu toate celelalte pregătiri care s-au făcut. Aici au fost mai multe probleme caree au apărut, cu constructori, cu lucrări, cu tipologii de, să spunem, manopere care nu se găseau… dar până la urmă echipa care s-a constituit a pus suflet și cred că asta se vede”, spune Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

„Este mult mai luminoasă”

Este, practic, cea mai mare lucrare de restaurare prin care a trecut Domul Catolic, construit în perioada 1750-1775, după planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach.

Cât de greu a fost? Profesorul Ioan Darida, expert conservare-restaurare, explică: „Trei luni am săpat pe aici cu bisturiul, în nenumărate locuri, ca să văd ce pot să găsesc original, că te prinzi că e original când dai de un mortar care are 250 de ani. Pe ăla nu l-a schimbat nimeni între cărămizi, da? Și pe el trebuie să fie ceva. Ei, acel ceva trebuie să fie primul strat. Poate că nu e din prima zi, poate că, la un moment dat, este o intervenție istorică, dar eu o respect ca și când ar fi prima. Și atunci mă iau după ea. Aici n-am avut după ce să mă iau. Și atunci am rămas trăsnit și am zis «ce facem?»”.

Soluțiile s-au găsit și s-a lucrat încet și migălos, ca pe vremuri, fără vopsele lavabile și rășini sintetice. Materialele au fost aduse din Italia, la prețuri pe măsură. Rezultatul, așa cum îl vede episcopul Iosif-Csaba Pal: „În primul rând, este mult mai luminoasă. Cum intrăm, această lumină caldă, frumoasă, a complexului, cumva ne ajută să ne deschidem sufletul mai mult la Dumnezeu. Pentru mine așa este. Când intri într-o catedrală și simți că ești îmbrățișat. Așa cumva, deci așa este și structura, nu este una lungă, foarte lungă, în care intri ca într-un tunel, ci este foarte largă, deschisă, catedrala aceasta și acest ansamblu. Simți că ești în iubirea largă a bunului Dumnezeu. Această impresie îmi dă”.

About Post Author