Piața Sf. Gheorghe, făcută lună și bec / FOTO

Piața Sf. Gheorghe

Prima dată după șantierul încheiat în 2015, Piața Sf. Gheorghe a fost curățată integral, grație unei firme care vinde aparatură profesională. Pavajul a fost murdărit de mai multe ori, inclusiv cu motorină, după diversele activități desfășurate aici. Acum, totul e ca nou.

Testele în Piața Sf. Gheorghe au început în luna august, iar în ultima săptămână aici s-a desfășurat o adevărată operațiune „lună și bec”. Angajații unei firme private, care activează în domeniul producției de utilaje de curățenie, au muncit intens. Au fost făcut intervenții la statuie, dar și la pavaj, scări și la pereții înconjurători.

„Anul Capitalei Culturale creează punți de colaborare, iar această deschidere a mediului privat față de Timișoara este o dovadă importantă de încredere în viziunea noastră și în programul Capitală Europeană a Culturii. Acest parteneriat ilustrează importanța responsabilității noastre comune în păstrarea patrimoniului istoric, iar de rezultate se vor bucura atât timișorenii, cât și turiștii”, a spus primarul Dominic Fritz.

S-a testat fiecare echipament

„Ne bucurăm că putem contribui la păstrarea frumuseții acestui oraș, într-un moment atât de semnificativ. Considerăm că acest proiect va aduce beneficii comunității, prin revitalizarea și conservarea monumentelor, participând în acest mod la păstrarea patrimoniului cultural local”, afirmă Monica Iavorschi, CEO al filialei din România al companiei.

Procesul a inclus testarea echipamentelor și tehnologiilor de curățare pentru fiecare element al pieței. Tehnologia de curățare cu gheață carbonică a fost folosită pentru a îndepărta depunerile superficiale de pe statuie. Pentru travertinul din alveole s-a folosit tehnologia de aspirare profesională și curățare cu abur pentru a extrage murdăria. În zonele sensibile ale soclului și în zonele cu lipitură de material, s-a preferat utilizarea aspiratorului de curățare cu abur pentru a evita deteriorarea materialului litic. Statuia a fost apoi spălată cu apă la presiune scăzută pentru a proteja patina bronzului,

Aceste tehnologii au fost extinse și pentru curățarea treptelor de acces din dale de andezit, a pereților laterali din beton armat, care aveau urme de graffiti, și a pavajului din plăci ceramice și andezit.

About Post Author