Pești morți pe Bega. Cei de la Apele Române spun că nu e poluare

pești morți

sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

Peisaj dezolant pe râul Bega, în zona stăvilarului Sânmartinul Maghiar. Sute de pești au fost găsiți morți în zilele care au trecut de la furtuna violentă de săptămâna trecută. Specialiștii de la Apele Române spun că nu este vorba de poluare, ci de un fenomen natural.

Sute de pești morți au fost zăriți, la finele săptămânii, de bicicliștii care au plecat să se plimbe pe pista spre Serbia. Unii au anunțat Garda de Mediu și Apele Române Banat, iar cei de la ABAB au tras primele concluzii: nu e de vină poluare, ci vijelia de săptămâna trecută.

„Laboratorul de Calitate a Apei al Administrației Bazinale de Apă Banat monitorizează zilnic în secțiunea Otelec calitatea cursului de apă Bega. A fost observată o scădere a concentrației de oxigen dizolvat și o creștere a concentrației de amoniu în apă, ca urmare a funcționării pompelor de furtună în situații de urgență de la Stația de Epurare Timișoara. Aceasta este cauza fenomenului peștilor morți de la stăvilarul Sânmartinul Maghiar. Atragem atenția că nu este vorba despre o poluare, ci despre un fenomen natural care se repetă la fiecare ploaie de intensitate crescută”, au transmis, luni, cei de la ABAB.

Potrivit aceleiași surse, pentru a găsi cele mai bune soluții de controlare a deversărilor directe în aceste situații de ploi abundente cantitativ, în autorizația de gospodărire a apelor pentru Stația de Epurare Timișoara a fost introdusă obligativitatea întocmirii unui studiu privind „controlul calității mediului la Stația de Epurare Apă uzată Timișoara”.

În plus, cei de la SH Bega au montat, în amonte de nodul hidrotehnic Sânmartinul Maghiar, un baraj plutitor pentru a reține deșeurile antrenate de apele mari (PET-uri, deșeuri lemnoase și vegetale). Acesta va fi ridicat de îndată ce nu vor mai fi atenționări hidrometeorologice. De asemenea vor fi colectați peștii morți din zona stăvilarului.

About Post Author