Peste 400 de cuiburi noi de barză înregistrate la recensământul din acest an

barza

Specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) au validat 1.706 din cele peste 2.000 înregistrări făcute prin aplicația „Uite barza”. Sunt mai mult de 400 de cuiburi noi, comparativ cu anul trecut.

„Recensământul” berzelor a avut loc în perioada 19 iunie – 19 iulie și a fost susținut de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România. Proiectul „Uite barza!” a ajuns la cea de-a șaptea ediție, până acum fiind înregistrate în aplicație aproape 23.000 de observații.

În acest an, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446, din care 2.882 sunt adulți, iar restul pui. După eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi, care nu existau până acum în baza de date a SOR.

„Ne bucurăm să vedem că, după șapte ani de proiect, voluntarii pasionați de păsări și natură străbat țara pentru a ne ajuta la recensământul berzelor albe. «Uite barza!» este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la această numărătoare. În 2024 va avea loc recensământul european al berzelor albe, la care și România va lua parte. După, biologii SOR vor calcula trendul populațional, pentru a vedea dacă populația de berze este stabilă, crește sau nu”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi

Anul acesta, topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației Uite barza! s-a modificat. Dacă în 2022 județul Constanța era în frunte, cu 245 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Suceava, cu 422 de cuiburi.

Și clasamentul localităților suferă ceva modificări în acest an. În 2022, comuna Părău (Brașov) era pe primul loc, cu 51 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Cornu Luncii (Suceava), cu 43 .

Cel mai nordic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Manoleasa, din județul Botoșani, iar cel mai sudic, în comuna Islaz, din județul Teleorman. Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în comuna Cenad, din județul Timiș, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea. Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 980 metri, se află în comuna Moldova-Sulița, din județul Suceava. Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 1 metru peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, județul Tulcea.

În 2023, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase, în localitățile Bod și Homorod, județul Brașov.

About Post Author