Peste 25.000 de porci trebuie sacrificați la Gătaia. E focar de pestă porcină

Pestă porcină într-o fermă Smithfield, aflată lângă Gătaia. Boala a fost confirmată în laborator și înseamnă că toate animalele din unitatea respectivă trebuie sacrificate. Este vorba despre peste 25.000 de porci.

pestă porcină

foto: Arhivă

Două focare de pestă porcină au fost confirmate în Timiș. Unul se află la Honorici, lângă Lugoj, și aici urmează să fie sacrificate opt animale. Au fost stabilite două zone de protecție, după cum urmează:

  • 0-3 km: Honorici, Pini, Victor Vlad Delamarina
  • 3-10 km: Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Oloșag, Știuca, Pădureni, Dragomirești, Vișag, Pietroasa Mare, Hodoș, Herendești.

Un focar imens a fost însă confirmat la ferma Gătaia Nouă, a concernului Smithfield România. Aici sunt peste 25.000 de animale, mai ales scroafe și purcei. Toți trebuie sacrificați în perioada următoare.

Zona de protecție a focarului, între 0 și 3 kilometri, cuprinde localitatea Berecuța și ferma. În zona de supraveghere(3-10 km) intră localitățile Opatița, Birda, Sculia, Gătaia, Șemlacu Mare, Șemlacu Mic, Butin, Percosova, Rovinița Mică, Breștea, Rovinița Mare, Sîngeorge, din Timiș, și Măureni, din Caraș-Severin. Sunt, de asemenea, sub supraveghere, și fermele Gătaia și Birda, aparținând tot SC Smithfield România SRL.

Porcină africană nu afectează oamenii.

About Post Author