Percheziții la ADR Vest. Anchetă în România și Austria a Parchetului European condus de Laura Codruta Kovesi

ADR Vest

sursa foto: www.euobserver.com

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, au descins, marți, la Timișoara. Mai exact, la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, într-un dosar care vizează o rețea specializată în fraudarea de fonduri europene şi spălare de bani.

Procurorii Parchetului European au mers la Timișoara, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest. Ei instrumentează un dosar în care este vizat un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut fraudulos finanţare europeană şi naţională. Rețeaua era activă în România și Austria. Vor fi făcute, în total, 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, sub coordonarea Parchetului European, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi sediile unor instituţii publice. Aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri.

Firmele înființate fictiv depuneau proiecte pentru finanţare europeană, în principal pentru cumpărarea de utilaje și bunuri pentru desfăşurarea activităţilor curente. Ar fi fost folosite documente false, inexacte sau incomplete. În cele mai multe situaţii, utilajele nici măcar nu ar fi fost cumpărate, fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii.

Mandatul nu vizează ADR Vest

Cei de la ADR Vest spun că au primit „vizita reprezentanților Parchetului European”. „Este vorba despre reprezentanții Parchetului european, care au venit în baza unui mandat de precheziție care vizează documentele a șase firme care au depus proiecte pentru finanțare la ADR Vest, din care cinci au fost sau sunt în implementare și un proiect a fost respins. Acest mandat nu vizează în niciun caz activitatea agenției sau persoane din agenție, vizează doar aceste documente care sunt deținute în acest moment doar de agenție”, spune directorul ADR, Sorin Maxim.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest Timişoara gestionează acordarea de fonduri europene pentru judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Prejudiciul estimat în acest caz este de peste cinci milioane de euro. Investigația a fost demarată de Parchetul European în urmă cu jumătate de an. La percheziţii au participat oameni de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, Direcţia Generală Anticorupţie din M.A.I., Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Timiş şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod.

About Post Author