Pepiniera – 1.306 plante, pe „lista scurtă” la Premiile UE pentru arhitectură contemporană

pepiniera

foto: Laurian Ghinițoiu

Juriul de la Premiile UE pentru arhitectură contemporană – Premiul Mies van der Rohe a anunțat cele 40 de proiecte care au ajuns în finală. Cele mai multe sunt din Spania, Belgia și Germania, iar unul este din România, de la Timișoara.

Premiul UE pentru arhitectură contemporană – Premiul Mies van der Rohe se decernează din 2001, pentru a celebra excelența unor opere arhitecturale realizate în Europa. El evidențiază contribuția arhitecturii la dezvoltarea durabilă și la bunăstarea cetățenilor.

Din 2001, competiția este organizată în comun de Comisia Europeană și Fundació Mies van der Rohe, din Barcelona, o dată la doi ani. Anul acesta, au fost înscrise în competiție peste 300 de proiecte, provenite din 20 de țări.

Propunerile din România au fost Pavilionul Constantin Brâncuși, de la Craiova, reabilitarea Turnului Pompierilor din Cluj și Pepiniera – 1.306 plante pentru Timișoara. Juriul internațional din care fac parte Martin Braathen, Pippo Ciorra, Frédéric Druot, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu și Hrvoje Njiric a ales, pentru finală, 40 de proiecte: 6 din Spania, câte 4 din Belgia și Germania, câte 3 din Croația, Franța și Portugalia, câte 2 din Austria, Slovenia și Suedia și câte unul din Cehia, Estonia, Georgia, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România și Slovacia.

Cine a proiectat „turnul cu plante”

Proiectul care reprezintă România la Premiile Mies van der Rohe este Pepiniera – 1.306 plante pentru Timișoara. Acesta a fost realizat în colaborare de MAIO Architects, Studio Nomadic și Studio Peisaj. Autorii lui sunt Alfredo Lérida Horta, María Charneco Llanos, Anna Puigjaner Barberá, Guillermo López Ibáñez, Silvia Tripșa, Victor Popovici, Nicoleta Postolache, Alexandru Ciobotă și Raluca Rusu.

„Turnul cu plante” a avut o suprafață utilă totală de 486 metri pătrați, pe cele cinci niveluri, iar realizarea lui a costat 102 euro / mp. Proiectul, făcut sub „umbrela” Ordinului Arhitecților – filiala Timiș, a fost finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, cu 1,74 milioane de lei, aproximativ 350.000 euro, bani cărora li se daugă și alte constribuții din partea unor sponsori. Suma include costul schelei propriu-zise, onorariile colaboratorilor și echipei de proiect, managementul programului, identitate vizuală, comunicare și întreținere.

Pepiniera – 1.306 plante pentru Timișoara a fost demontată în luna noiembrie 2023, fiind vizitată, de la deschiderea din februarie, de aproximativ 190.000 de oameni. Structura a stârnit și o mulțime de reacții contra, detractorii proiectului spunând că banii au fost aruncați pe fereastră.

Din lumea arhitecturii europene însă, lucrurile se văd puțin altfel, așa că „schela”, din postura de structură temporară, a întrunit aprecierile specialiștilor. Premiile vor fi decernate în luna mai, în Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

About Post Author