Patru pensionari pleacă din CJ Timiș și Poliția Locală, niciunul din Primăria Timișoara

foto: Arhivă
Un funcţionar public care are şi o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administraţie. Asta spune o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care însă e destul de neclară. Din Primăria Timișoara nu pleacă nimeni, iar din CJ Timiș și Poliția Locală pleacă patru oameni.
Un funcționar public care are o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație, contractul de muncă urmând a-i înceta imediat. Asta, chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 91/2024 a fost publicată în Monitorul Oficial în 29 ianuarie 2025 și a intrat în vigoare.
Potrivit acesteia, „în situația menținerii la cerere a raportului de funcție publică după îndeplinirea condițiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei”.
Lucrurile par interpretabile. În plus, nu se știe numărul de pensionari care lucrează în sistemul public în România. „E foarte greu de știut câți funcționari la stat vin din pensie. Nu se declară la datele de concurs, de exemplu, pentru cineva care candidează să intre pe funcția publică. E dreptul lui să se prezinte la concurs. Nu se face o statistică că a venit din pensie sau nu”, explica Vasile Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP).
Prefectura a atenționat PMT și CJ
Decizia ICCJ nu este clară. Sunt așadar voci care susțin că funcționarii publici care vin din pensie trebuie să renunțe la locul de muncă de la stat. Altele sunt de părere că, dacă au dat concurs pe post, funcționarii respectivi nu sunt afectați de decizia ICCJ.
Între timp, Prefectura Timiș a trimis către Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș o adresă oficială. Le atenționează că trebuie să pună în aplicare decizia.
Îm județe precum Brașov, decizia ICCJ s-a simțit prin instituții. De la CJ Brașov au plecat 11 oameni, inclusiv arhitectul șef. Din Primăria Braşov au plecat cinci persoane, inclusiv directorul economic.
La primărie nu e în nimeni în pericol să plece
La Primăria Timișoara, lucrurile sunt clare. „În cadrul aparatului de specialitate al primarului Municipiului Timișoara, niciun funcționar public nu intră sub incidența deciziei ICCJ nr.91/2024”, spune Silvana Andreaș, purtătorul de cuvânt al PMT. Deci… nu pleacă nimeni acasă.
Secretarul general Adina Pokker, fostă judecătoare și președintă de secția la Curtea de Apel Timișoara, s-a pensionat din sistemul judecătoresc. Ea a dat concurs pentru postul pe care îl ocupă acum. Pokker (52 de ani) este, de altfel, prima persoană care a vrut să fie secretar general al PMT și a reușit să și promoveze concursul.
CJ are doi oameni în minus
De la Consiliul Județean Timiș pleacă doi oameni. „La nivelul aparatului de specialitate al Consiliului Județului Timiș a fost emisă o dispoziție de încetare de drept pentru o funcție publică de execuție de la Serviciul administrativ și logistic. Data încetării este 10 februarie 2025. Au fost demarate formalitățile necesare pentru emiterea unei alte dispoziții de încetare de drept pentru o funcție publică de execuție de la Compartimentul de venituri. Data încetării este 13 februarie 2025”, ne-a spus Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJ Timiș.
Nu sunt funcționari publici, ci doar consilieri personali ai președintelui CJ, Alfred Simonis. Deci n-au cum să fie afectați de decizia ICCJ, dar sunt doi pensionari cu greutate. Vorbim de fostul primar Nicolae Robu și fostul șef al CJ, Titu Bojin, care fac echipă ca acum 13 ani, pe vremea USL 1.0.
Tot doi pleacă și de la Poliția Locală
Și, dacă tot vorbim de pensionari celebri, la Poliția Locală Timișoara sunt doi în funcții de conducere. Attila Hajdu, directorul general al PLT, ia și pensie de la MAI, ca fost ofițer de jandarmi. Dumitru Domăşnean-Urechiatu, unul dintre adjuncți, are și el pensie de la Interne, ca fost polițist. Pentru conformitate, e aproape dublă ca aceea a șefului lui. Niciunul dintre ei nu va pleca din funcție din cauza deciziei ICCJ.
Au fost totuși în instituție doi oameni care au intrat sub incidența deciziei ICCJ. „Au existat două situații de acest gen. Sunt două persoane cărora le-a fost emisă decizia de pensionare și le-a încetat de drept raportul de serviciu, nemaifiind menținute în funcția publică. Persoanele fac parte din Serviciul Financiar și Organizațional și Serviciul Siguranță și Ordine Publică”, ne-a declarat Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al PLT.