Patronul firmei de deratizare a fost arestat 30 de zile. Substanța extrem de toxică, cumpărată pe sub mână

deratizare

Judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis, marți seară, să-l aresteze preventiv, timp de 30 de zile, pe Ioan Sorin Buța, patronul firmei care a făcut dezinsectia si deratizarea în urma căreia au murit 2 copii și mama unuia dintre ei.

Bărbatul, patronul societății comercial Bistim Dera SRL-D, fusese reținut pentru 24 de ore în noaptea de luni spre marți, după ce a fost audiat. Marți seară, el a fost prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru ucidere din culpă și trafic de substanțe toxice.

Vă reamintim, doi copii, unul de numai 9 zile, iar altul de trei ani, au murit, sâmbătă, după ce au fost intoxicați cu fosfură de aluminiu, o substanță extrem de toxică, folosită în timpul operațiunii de dezinsecție și deratizare într-un bloc de pe strada Miorița. Luni dimineață, mama copilului de trei an s-a stins și ea din viață. Mai multe persoane, inclusiv copii, sunt încă sub supravegherea medicilor.

Substanța foarte toxică a fost cumpărată la negru

Delicia Gastoxin, produsul folosit de Bistim Dera în Complexul Studenșesc, este foarte toxic și nu se utilizează, spun specialiștii, decât în câmp deschis, în niciun caz în spații închise. Ioan Sorin Buță a cumpărat produsul la negru, spune el, de la o cunoștință care lucrează la o firmă specializată în comercializarea unor astfel de substanțe. A plătit 600 de lei pentru el. Buță ar fi folosit produsul și anterior, fără să fie vreo problemă. În cazul blocului de pe strada Miorița, s-a făcut dezinsecție în peste 20 de apartamente, nelocuite la acel moment. Ușile acestora au fost închise și lipite cu bandă adezivă, firma urmând să revină să continue operațiunea.

Firma nu avea autorizație să folosească produsul

„Din cuprinsul ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale rezultă că inculpatul, în data de 15 noiembrie 2019, între orele 10-13, în data de 16 noiembrie 2019, în jurul orei 13.30, precum și în dimineața zilei de 18 noiembrie 2019, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din Timișoara, a efectuat activități de deratizare în trei imobile diferite.

În acest scop a folosit fără drept insecticidul cu denumirea «Delicia – Gastoxin», sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecția plantelor, ce conține o substanță foarte toxică (fosfura de aluminiu, concentrație 56%), fără a avea autorizație de utilizare eliberată de Autoritatea Națională Fitosanitară, activități în urma cărora gazul toxic emanat de către insecticid în contactul cu aerul s-a răspândit la apartamentele locuite dintr-unul din imobilele respective, alăturate celor în care a fost folosite substanța toxică, conducând apoi la decesul a trei victime”, transmit procurorii timișoreni de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

About Post Author