Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál: Dumnezeu ne iubește infinit. Pentru aceasta a venit la noi

foto: Arhivă
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2020
Iubiți frați și surori în Cristos!
1. Mesajul Crăciunului este: Domnul este aproape (Emmanuel). De Crăciun, El a venit definitiv printre noi, aproape de oameni, aproape de noi. Această apropiere am trăit-o de-a lungul întregului an. Au trăit-o în mod special bolnavii noștri, cărora El le-a susținut forța sufletească, de El s-au agățat cu toată puterea lor, chiar și atunci când sufereau aproape fără a vedea vreo cale de ieșire.
Această prezență au simțit-o și medicii și asistentele, de multe ori prin credința preoților și a credincioșilor noștri, când tocmai pe bolnavii noștri, în suferință, i-au rugat să se roage pentru ei. Au simțit în ei că Domnul este aproape. El de aceea a venit, ca să ne fie aproape, să fie cu noi. Una dintre ispitele mari ale acestei pandemii este tocmai aceasta: să fim tentați să uităm că Domnul este aproape.
Din cauza pericolului infectării nu am putut fi aproape fizic de bolnavii noștri, i-am însoțit doar prin telefon sau prin rugăciune, dar Domnul a fost acolo, a fost aproape de ei și a fost aproape și de frații și prietenii lor, care se rugau pentru ei. După multe săptămâni, un bolnav internat spunea: „Eu aș ieși deja, dar nu se poate. Domnul, însă, este aici cu mine. Zile întregi pot vorbi cu El. Acest lucru îmi face bine”.
2. Crăciunul este prima venire a Domnului. Cuvântul s-a făcut trup, s-a făcut om, a devenit prunc și a locuit aici, printre noi. Cuvântul Domnului, mesajul lui, El însuși a venit, ca să le comunice ceva oamenilor. Ce anume ne comunică? Întreaga lui ființă, cuvintele și faptele sale vorbesc despre iubirea sa nemăsurată față de oameni.
Dumnezeu ne iubește infinit. Pentru aceasta a venit la noi. A fost uimitor de frumos cum participanții la cursul de formare a adulților relatau, în lunile trecute, cum și când au experimentat ei iubirea lui Dumnezeu și cum le-a schimbat aceasta viața. Cuvântul Domnului vrea să se facă trup și astăzi, nu vrea să rămână doar la nivelul vorbelor.
3. Domnul a venit ca să ne încredințeze o misiune. Și pe noi ne trimite în numele Lui, cu mesajul Lui, cu apropierea Lui, pentru că pe cei pe care îi trimite, pe aceia îi însoțește, îi încurajează, îi întărește. – Mergeți, ca să vedeți ce le lipsește oamenilor. Să le dați acele lucruri, de care au cea mai mare nevoie. La întrebarea: ce doresc cel mai mult tinerii de astăzi, unul dintre studenții din Timișoara a răspuns: „Chiar fără să conștientizeze, tânjesc după Dumnezeu”.
Da, iubiți frați și surori, să îl aduceți pe El în acea bucată de pâine cu care îl ajutați pe cel sărac. Pe El să îl aduceți în oferirea unui anumit procent din salariul vostru. Pe El să îl aduceți, pe Isus născut între noi, când, trăind umilința, cereți iertare de la aproapele vostru sau iertați din inimă celor care au greșit împotriva voastră. Pe El să îl aduceți colegilor voștri de muncă obosiți și nervoși. Să fiți o poartă, pe care Isus, născut de Crăciun, va putea intra în inima semenilor voștri, va putea intra în viața familiilor voastre.
Cu aceste gânduri le urez confraților mei preoți, credincioșilor și tuturor oamenilor de bunăvoință, Crăciun fericit! Sărbătorirea va fi mai liniștită, mai discretă, din cauza pandemiei, dar poate că totuși va fi posibil să ne concentrăm asupra esențialului: relația noastră cu Dumnezeu și relațiile dintre noi, oamenii. În acest spirit să pășim și în Noul An, ca binecuvântarea lui Dumnezeu să ne însoțească pe drumul vieții noastre.
✠ Iosif-Csaba Pál, episcop diecezan