Parlamentarii rămân fără pensii speciale. Proiectul inițiat de PSD a fost aprobat, cu amendamente

pensii speciale

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, proiectul inițat de PSD, de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Doar UDMR nu a votat.

S-au înregistrat 357 de voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost în sală, dar nu au votat. „Poziția UDMR e una fermă și consecventă: toți cetățenii trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă și contributivitate (…) Propunerea de azi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari și un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei. Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii socio-profesionale, care nu au nicio legătură cu principiul contributivității”, a spus, în plen, senatorul UDMR Turos Lorand.

Comisia de statut a Camerei Deputaților și Senatului adoptase anterior un raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD de eliminare a acestor pensii speciale. Prevederi din celelalte inițiative de eliminare a pensiilor parlamentarilor, depuse de USR PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente.

„PSD recunoaște că a fost o porcărie”

„PSD care a inventat pensiile speciale recunoaște că a fost o porcărie. Azi, domnule Ciolacu, recunoașteți că pensiile speciale sunt o rușine (…) În lunile și săptămânile următoare, coaliția se va lupta pentru eliminarea pensiilor speciale. Ne mai spălăm puțin obrazul față de această țară”, a spus, la rândul lui, Dan Barna (USR-PLUS). „Suntem într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român. Are ocazia să arate că cine-mparte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni, nu pentru privilegiați. (…) Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-ați bătut, ca într-un concurs de frumusețe”, a completat Ludovic Orban.

„Nu am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru dvs. anul trecut, că erați prim-ministru, dle Orban. Aveați o majoritate. Nu am înțeles, dle Barna, de ce până acum nu ați dat o ordonanță de urgență, să faceți dreptatea până la capăt. Cred că toți parlamentarii vom vota să renunțăm la indemnizații”, a spus, înainte de vot, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Legea poate fi atacată la Curtea Constituțională, după ce a fost introdusă o prevedere care taie și pensiile aflate în vigoare. Acest amendament depus de USR-PLUS poate fi contestat la CCR. Constituția spune că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”. În 2020 a fost adoptat un alt proiect de lege care elimina toate categoriile de pensii speciale. Curtea Constituțională a anulat însă legea, declarând-o neconstituțională.