Parcul Botanic, închis două luni. Începe șantierul pentru iluminatul public

La începutul anului viitor, Parcul Botanic va avea, pentru prima dată, un sistem de iluminat public. Pentru ca lucrările să se desfășoare ca la carte, zona va fi închisă publicului până la finele lunii octombrie.
Lucrările de realizare a iluminatului public în Parcul Botanic, finanțate cu bani europeni, intră în execuție. „Pentru siguranța cetățenilor, de luni, 22 august, până vineri, 28 octombrie, constructorul care execută lucrările în Parcul Botanic va închide total accesul public pentru a efectua săpăturile necesare”, transmite PMT.
Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri. Lucrările vizează: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune. La finalul lucrărilor, parcul va avea un sistem de iluminat cu un consum energetic redus.
Banii vin prin POR
Pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură, parcul fiind situat în zona de protecție a unui monument istoric (TM-II-s-A-06095 Situl urban Cartierul Cetatea Timişoara).
Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren. De exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib de păsări, se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate.
Valoarea totală este 2,47 milioane de lei, cu TVA, termenul de execuție fiind de șase luni. Va lucra aici Elbi Energy Projects SRL. Licitația a pornit în iulie 2020, dar au existat două contestații, iar contractul propriu-zis a fost semnat abia în septembrie 2021. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de 2%.