Parcare publică, făcută de primărie fără autorizație, pe teren privat. După 5 ani, negocieri cu proprietarii

parcare publică

Primăria Timișoara construiește fără acte pe terenuri care nu-i aparțin. Spune, sub semnătură, șeful Direcției de Patrimoniu, într-un HCL prin care o comisie a primit verde să negocieze cu niște proprietari care își caută dreptatea de cinci ani. Până acum s-au ales doar cu promisiuni.

În ultimul plen, consilierii locali au aprobat „împuternicirea Comisiei de negociere cu terții pentru reglementarea situației juridice a imobilului situat în str. Borzești nr. 34”. La prima vedere pare o rutină, fiindcă nu e singurul caz în care primăria are de negociat diverse situații. Referatul care a însoțit proiectul scoate însă la iveală o situația cel puțin bizară.

„Din documentele prezentate rezultă că Municipiul Timișoara a ocupat fără drept acest imobil, prin amenajarea unei parcări publice, fără acordul proprietarilor și fără notificarea prealabilă a acestora. Imobilul înscris în CF 419997 Timișoara, cu o suprafață de 1.109 mp, are categoria de folosință teren arabil. (…) În 6 iulie 2020, proprietarii au transmis o notificare oficială cu privire la această situație. Întrucât situația nu a fost soluționată, notificarea a fost ulterior transmisă executorului judecătoresc, care a procedat la deschiderea Dosarului de executare nr.31/07.05.2021”, scrie în referat.

„Promisiunile administrației locale nu au fost respectate”

Traducem pe scurt: municipalitatea a făcut o parcare publică pe un teren care aparține altcuiva, fără ca măcar să se deranjeze să întrebe proprietarii.

Elisabeta și Iosif Zifceak, cei care dețin parcela respectivă încă din 2015, s-au întâlnit, în 2021, cu reprezentanți ai municipalității. „În cadrul acestei întâlniri, s-a recunoscut existența ocupării nelegale a terenului și s-a propus alocarea unui teren echivalent în schimb, ca soluție de remediere a situației. Mai mult (…) s-a confirmat faptul că nu a fost emisă nicio autorizație de desființare sau construire pentru lucrările de la adresa str. Borzești nr. 34. Având în vedere că promisiunile administrației locale nu au fost respectate, iar situația ocupării fără drept a terenului persistă, proprietarii revin cu o nouă notificare, prin care solicită, stabilirea unei poziții oficiale din partea PMT”, se mai precizează în referat.

Fiind ignorați de primărie, proprietarii solicită acum achitarea unei chirii lunare în cuantum de 21.000 lei, începând cu data primirii notificării, adică din iulie 2020.

Situația face parte „dintr-o serie de cazuri similare”

Totuși, ei „își manifestă deschiderea pentru renegocierea unei soluții amiabile, cu condiția ca aceasta să fie stabilită în mod concret”. Asta au aflat consilierii locali, dacă au citit documentele anexate proiectului pe care l-au votat.

Ce e însă și mai ciudat este că șeful Direcției Generale Valorificare Drepturi de Proprietate ale UAT (fostă direcție de patrimoniu), Cristian Franțescu, le spune aleșilor locali că „situația prezentată nu este una izolată, fiind parte dintr-o serie de cazuri similare în care lucrări de interes public, precum amenajarea infrastructurii urbane sau alte intervenții necesare pentru dezvoltarea comunității, au afectat imobile aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, fără ca pentru aceste intervenții să fie plătite despăgubiri ori stabilite măsuri compensatorii adecvate”.

Mai încercăm o traducere: primăria a construit în mai multe rânduri pe terenuri care nu-i aparțin, fără autorizație, evident pentru „dezvoltarea comunității”. Și nici că i-a păsat de dreptul de proprietate.

Am încercat să aflăm de la primărie când a fost amenajată parcarea din Calea Lipovei, dar nu am reușit. Ce știm e că e „moștenită” de la administrația Robu. Știm, de asemenea, că oameni care au îndrăznit să pună flori în fața blocului, pe terenul primăriei, au fost amendați pentru asta. Probabil fiindcă nu acționau „pentru dezvoltarea comunității”.

About Post Author