Parc și loc de distracție pe zeci de hectare, la Cioca, cu bani din bugetul local. Untold face festival în 2023

untold

Un uriaș parc de agrement cu lac, deschis pe tot timpul anului, și un festival care nu va fi Untold, dar va fi ceva cel puțin la fel atractiv, probabil prin 2023. A fost semnat protocolul dintre primărie și antreprenorii clujeni care vor face primul pas. Toate cheltuielile ulterioare revin însă bugetului local.

Creatorii festivalurilor Untold și Neversea pregătesc, pentru Timișoara, al treilea concept original de festival. Bogdan Buta, managerul general Untold și Neversea, a semnat, miercuri, protocolul de colaborare cu Primăria Timișoara. Acesta fusese deja aprobat de consilierii locali cu două zile în urmă. Încă nu se cunosc detaliile colaborării, dar un lucru este cert. Va fi mai mult decât un festival: va fi o uriașă zonă de agrement, care va putea fi folosită tot timpul anului și va putea fi închiriată de orice organizator de evenimente.

Cei de la Untold vor crea conceptul și vor face un studiu de prefezabilitate, pe care îl vor dona municipalității. „Ne-am dorit de mult timp să ne extindem și în Timișoara. Ne bucurăm că, pe lângă dezvoltarea unui nou concept de festival, ne vom aduce contribuția și în realizarea unei zone de recreere și a unui spațiu cultural, la standarde internaționale”, spune Bogdan Buta, General Manager Untold & Neversea.

Terenul are 93 de hectare

Discuțiile cu Primăria Timișoara au început în 2018. Amplasamentul viitorului festival / parc de agrement va fi la ieșirea din oraș, pe Calea Torontalului, lângă Aeroportul Utilitar Cioca, pe terenul primăriei. Acesta se întinde pe aproximativ 90 de hectare, parcele alipite de municipalitate în ultimii ani. Nu se știe cât din el va fi utilizat

Este vorba, de fapt, despre același teren pe care, în urmă cu trei ani, primarul Timișoarei îl vedea potrivit pentru construirea mult discutatei săli polivalente de 16.000 de locuri. „Avem 93 de hectare pe Calea Torontalului, acolo unde, la un moment, s-a avut în vedere să se facă parc tehnologic, spital regional. De ce nu am face acolo un ansamblu nou stadion, o nouă sală polivalentă, după modelul de la Cluj? (…) Este un mare cartier, nepopulat încă, dar sunt dezvoltate blocuri foarte înalte, unde foarte multă lume va ajunge cât de curând să trăiască și alături, pe stânga, este o mare investiție. Acolo va trebui să introducem în curând mijloc de transport în comun. Terenul este spre Aeroportul Cioca, nu are legătură cu aeroportul. S-a făcut o perdea, am plantat copaci acolo”, declara edilul șef, în septembrie 2017.

„Nu facem Untold la Timișoara, ar fi un nonsens”

Practic, cei de la Untold vor realiza, într-un timp relativ scurt, un studiu de prefezabilitate care spune primăriei ce se poate face pe acest teren. Este vorba despre diverse așa-numite facilități de petrecere a timpului liber, dar și de alei, probabil piste de biciclete și role și zone în care vor putea fi amplasate scene. Primarul orașului spune chiar că ar putea fi făcut și un… lac, având în vedere, oricum, apropierea de perdeaua forestieră.

De la primirea documentației întocmite de specialiști pe banii societății Untold, totul va depinde exclusiv de Primăria Timișoara. Aceasta se ocupa de studiul de fezabilitate, de proiectul tehnic și, în cele din urmă, de execuția viitoarei zone de agrement. Dincolo de asta, cum va fi festivalul?

Încă nu știm, tot cei de la Untold vor găsi cea mai bună formulă. „Nu ne propunem să facem la Timișoara o replică a Festivalului Untold, ar fi un nonsens. Va fi un concept de festival pe altă nișă, pe spectacole live. Pe asta vrem să ne concentrăm, pe zona live. Vrem să avem un festival de mare anvergură care, în timp, să devină la fel de faimos ca Untold”, a declarat primarul Timișoarei.

Vedem în 2023

„Acest parteneriat va aduce un dublu câștig, o zonă amenajată de care timișorenii se vor bucura pe tot parcursul anului. Noi o vom închiria punctual pentru a face festivalul, care va pune și mai tare în valoare această locație. Poate o să organizam și alte tipuri de evenimente conexe pe timpul anului, dar va oferi un prilej și altor organizatori și, foarte important, va fi o altă atracție pentru timișoreni (…) E nevoie de o infrastructură corespunzătoare, de utilități, energie, apă, canalizare, analize legate de transport, de acces. Am implicat deja niște arhitecti pentru a analiza terenul și a veni cu primele propuneri”, mai spune Bogdan Buta.

Primele rezultate ale acestei colaborări se vor vedea, cel mai probabil, în 2023. Primăria va trebui să amenajeze, pe bani de la bugetul local, întreaga zonă și să se ocupe și de administrarea ei. Viitorul mega-parc de agrement va putea găzdui orice fel de concerte și evenimente, indiferent cine le organizează. Cât va costa? E un răspuns care, momentan, nu există.