Până să aibă în premieră Registrul Spațiilor Verzi, primăria pierde definitiv încă un proces cu peisagiștii

registrul spațiilor verzi

foto: Arhivă

Timișoara ar trebui să aibă deja Registrul Spațiilor Verzi. Ar fi o premieră pentru primărie, care a și fost amendată pentru lipsa lui. Între timp, municipalitatea a pierdut definitiv un proces cu Asociația Peisagiștilor din România. Și nu e prima dată.

Curtea de Apel Timişoara a respins recursul formulat de Consiliul Local Timişoara împotriva sentinţei care a anulat, în 2023, hotărârea privind aprobarea actualizării şi prelungirii „Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010-2020”.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, care a cerut primăriei să anuleze HCL 289 / 2022. Aceasta prevedea prelungirea, până în 2025, a Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010-2020. Documentul era expirat oricum, la acea vreme, cam de un an și jumătate

Peisagiștii acuzau lipsa de viziune, faptul că documentația a fost întocmită cu resurse minime, fără să țină cont de strategiile europene în domeniu, dar și copierea efectivă a unui materiale grafice, fără citarea sursei și fără acordul autorilor.

„Atragem atenția că administrația publică locală se află în situația similară cazului în care, în urma aprobării prin HCL a Registrului Local al Spațiilor Verzi din 2017, AsoP Vest a solicitat și a obținut anularea în instanță a documentului, în 2019”, transmiteau, în 2022, reprezentanții AsoP.

Pentru că nu au fost luați în seamă, s-au adresat instanței și acum au o sentință definitivă care arată că n-au greșit când au cerut anularea HCL-ului respectiv.

Motivele AsoP Vest pentru solicitarea anulării

  • Hotărârea de Consiliu Local din 2022 acum anulată prelungea o strategie aprobată pentru perioada 2010 – 2020, al cărei conținut nu mai era valabil de un an și jumătate
  • Nu respectă legislaţia naţională și directivele UE în domeniu
  • Nu se fundamentează pe informații actualizate (datele utilizate fiind din perioada 2010- 2012), pe baza cărora să se poată identifica situația reală a infrastructurii verzi – albastre din Municipiul Timișoara
  • Nu stabileşte direcții de acțiune clare, măsuri de îmbunătăţire a reţelei de spaţii verzi urbane şi a biodiversităţii, iar obiectivele nu pot fi cuantificate
  • Absența Registrului local al spațiilor verzi, a Auditului suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, a Planului de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi și a Raportului privind biodiversitatea urbană care să fundamenteze o strategie bună

Cum stăm cu Registrul Verde

La finele lunii iunie 2024, primarul Dominic Fritz a anunțat că fuseseră scanați și inventariați 100.000 arbori din Timișoara. La vremea respectivă, se lucra de circa un an și jumătate la întocmirea, în premieră, a Registrului Spațiilor Verzi.

Două firme din Târgoviște au câștigat, în 2023, licitația organizată de PMT, oferind un preț de circa trei ori mai mic decât maximul propus de municipalitate. Contractul cu Eterra Map SRL și Megagis SRL a fost semnat în ianuarie 2023, la o valoare de 2,8 milioane de lei. El era valabil doi ani. Deci, teoretic, la acest moment, Timișoara ar trebui să aibă deja Registrul Spațiilor Verzi. PMT nu a anunța încă premiera.

În 2021, PMT a fost amendată de Garda de Mediu cu 200.000 lei, tocmai pentru că nu avea Registrul Local al Spațiilor Verzi.

***

CL Timișoara a aprobat în decembrie 2017 Registrul Local al Spațiilor Verzi – parcuri și scuaruri la 19 obiective.

Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a dat în judecată PMT, susținând că Registrul Verde nu este realizat în conformitate cu legea. Organizația a câștigat procesul la toate instanțele, iar în 2019 a obținut o sentință definitivă care anula RLSV.

About Post Author