Pacienți tot mai tineri, diagnosticați cu cancer

cancer

sursa foto: Unsplash / Kulli Kittus

Cu peste 30% mai multe consultații decât anul trecut, la cabinetul de oncologie medicală al Spitalului Județean. Cel mai tânăr pacient are 22 de ani, iar medicii au constatat că a scăzut semnificativ vârsta de îmbolnăvire în afecțiunile oncologice.

Cabinetul de oncologie medicală din Ambulatoriul SCJUT se adresează, în general, pacienților care, deși diagnosticați cu o formă de cancer, duc o viață normală. Tratamentul pe care îl primesc vine în urma unor evaluări de specialitate și, obligatoriu, după o confirmare histo-patologică. Din ianuarie 2022 și până în prezent, la cabinetul de oncologie al SCJUT au fost înregistrate 1.100 de consultații, cu 30% mai mult față de anul 2021. Pacienții au vârste cuprinse între 22 și 92 de ani.

„Majoritar sunt afecțiuni oncologice digestive (colon-rect, intestin subțire, pancreas, stomac), apoi urmează cele mamare și pulmonare. Boala se vindecă pe fondul unui psihic bun, al unui stil de viață moderat, cu un tratament urmat corect și colaborarea cu un medic psihiatru cu competență în psihologie. Pentru că a scăzut mult vârsta de îmbolnăvire în oncologie, tinerii, de pildă, au mare nevoie de dialogul cu un psihiatru. Un diagnostic de boală oncologică te zdruncină”, spune dr. Georgiana Moise, medic primar oncolog.

Trei sau patru pacienți noi pe zi

Potrivit acesteia, creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire arată și că oamenii merg mai des la medic pentru controale de rutină. „Sunt trei sau patru pacienți noi pe zi la cabinet care primesc o veste proastă. Sunt afectați deopotrivă pacientul, familia, prietenii, colegii de serviciu și, deopotrivă, medicul oncolog. Pacienții cu boală oncologică au nevoie de suport, de prioritate la servicii medicale, de înțelegere și acceptare. Frica de a începe chimioterapia e foarte mare. Se nasc tulburări psiho-somatice, anxietate, depresii chiar“, mai spune dr. Moise.

O consultație în acest cabinet durează aproape o oră, iar impactul pentru pacient este major. Cel puțin la prima consultație, este recomandat ca el să vină însoțit de cineva foarte apropiat. Cabinetul de oncologie medicală al SCJUT funcționează din 2018 în clădirea Ambulatoriului.

About Post Author