Pacienți suspecți de botulism, internați la Spitalul „ Victor Babeș”. Au mâncat șuncă făcută în casă

botulism

sursa foto: Unsplash / Philippe Spitalier

Patru persoane au fost internate la Spitalul „Victor Babeș”, cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. Toți au mâncat șuncă de casă și urmează să fie făcută o anchetă epidemiologică, pentru că numărul celor afectați ar putea fi mai mare.

Cei trei sunt o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, și fiul lor de 21 de ani, dintr-o comună din Timiș. Toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie. În cazul lor, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile și s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghițire, fenomene digestive.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. Au fost administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar ea rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. Ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul „ Victor Babeș”.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a avut aceeași sursă de contaminare și miercuri a prezentat primele simptome digestive. În prezent este și el internat.

Ar putea fi mai multe cazuri

„Am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile, pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, a dclarat conf. dr. Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi. Inițial sunt afectați nrvii care asigura motilitatea globilor oculari și a pleoapelor, apoi cei responsabili de deglutiție și, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, care poate duce la deces.

„Botulismul este o urgență medicală și inițierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor. Cel mai adesea, botulismul apare în cazul consumului unor conserve, dar și în cazul consumului de pește afumat și sărat și cel al consumului de semipreparate din carne (cârnați, șuncă etc). Botulismul nu este o boală transmisibilă. Cazurile severe necesită suport respirator”, mai spune dr. Ruxandra Laza.

About Post Author