Oscilometrii gratuite, la Spitalul „Victor Babeș”. Aparat unic în vestul României

Spitalul „Victor Babeș”

Pacienții cu probleme pulmonare pot face o investigație mai puțin complicată, dar exactă la Spitalul „Victor Babeș”. Aici există un aparat unic în vestul României. Testarea este gratuită, cu trimitere de la medicul pneumolog.

Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, dar și a celor mici, aflate la periferia plămânilor. El permite identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator. Pot fi diagnosticate boli pulmonare obstructive (BPOC, astm bronșic) sau restrictive (fibroză pulmonară).

„Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe (…) Modificările de flux și presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer”, explică pneumologul Noemi Suppini, coordonator Laborator Explorări Funcționale – Spitalul „Victor Babeș”.

Oscilometria forțată este o tehnică neinvazivă ce oferă informații în timpul unei respirații normale. Testul este util îndeosebi în cazul copiilor și al persoanelor de vârsta a treia.

„Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respirației, undele de sunet se suprapun peste respirația normală. Parametrii măsurați pot detecta modificări precoce în funcția pulmonară, mai ales la fumători, dar și pierderea controlului bolii la pacienții astmatici sau la pacienți cunoscuți cu alte boli pulmonare cronice”, mai spune dr. Suppini.

Investigația este gratuită, cu o trimitere de la medicul penumolog și o programare în ambulatoriul Spitalului „Victor Babeș”.

About Post Author