Ordonanța-trenuleț: nu cresc pensiile și nici salariile, fără facilități în IT, mai puține reduceri
Proiectul ordonanței-trenuleț a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Vor fi înghețate sporurile și primele bugetarilor, pensiile nu cresc și vor fi dispărea mai multe facilități fiscale.
Proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii, dar și angajații din alte sectoare.
Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024, la fel ca sporurile și primele. Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă. Vor fi înghețate angajările la stat, excepție făcând posturile unice vacante. Nici alocațiile copiilor nu vor crește în 2025, nefiind indexate nici măcar cu rata inflației. Pensiile nu cresc în 2025, valoarea punctului de referință fiind menținută la nivelul de 81 lei. Pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinte de consilii județene se amână pentru 2026.
În 2025 vor fi acordate reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a trei călătorii dus-întors sau șase călătorii simple, la facilităţile de transport pentru anumite categorii de persoane, inclusiv pentru revoluționari. Subvenția alocată partidelor politice va scădea cu 25% față de nivelul din 2024.
Studenții nu mai merg gratis cu trenul
Studenţii vor avea reducere cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, doar pe distanța dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Tot reducere de 90% vor primi studenții și la transportul în comun.
Voucherele de vacanțã vor fi în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei.
Vor fi eliminate, de asemenea, facilitățile fiscale „acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcții, agricol și industria alimentară”. Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%. „Măsurile propuse prin proiectul de act normativ au în vedere angajamentul asumat de Guvern în cadrul PNRR”, scrie în proiectul publicat de Ministerul Finanțelor, care poate fi citit integral AICI.