Ordinul Arhitecților cere concurs de soluții pentru reabilitarea de la Gara de Nord Timișoara

centura feroviară

Gara de Nord Timișoara

Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, vrea să organizeze un concurs de soluții pentru reabilitarea Gării de Nord. Licitația este în desfășurare, în organizarea CFR SA, însă arhitecții spun că un concurs după regulile breslei lor ar oferi un rezultat mai bun.

CFR SA a scos la licitație, în septembrie, proiectarea și execuția pentru „reabilitare faţadă, reparaţii platforme, iluminat, acces intrări în clădirea de călători staţia CF Timişoara Nord şi reparaţii acces peron linia 1+acces tunel pietonal”. Valoarea totală a contractului este de aproape 21 de milioane de lei, sumă care include TVA, din care 1,09 milioane merg către proiectare. Ofertele sunt așteptate până în 8 octombrie, iar după semnarea contractului șantierul ar trebui să fie gata în 24 de luni.

Potrivit anunțului publicat de CFR, se vor face lucrări de consolidare a elementelor structurale, de reabilitare termică cu modernizarea finisajului exterior, realizarea unei instalatii centralizate de ventilație, lucrări de amenajare a piațetei gării, lucrări de intervenții la peronul liniei 1 și la tunelul pietonal.

Licitația e ieftină, dar nu e cea mai bună

O reacție vine acum din partea de la Ordinul Arhitecților, filiala Timiș, care a trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Transporturilor și CFR, notificând, în același timp, și Primăria Timișoara. Arhtiecții spun că licitația prin SEAP nu este soluția cea mai bună pentru o astfel de lucrare importantă. „Considerăm că acest mod de a atribui serviciile de proiectare (prin licitație – n.r.) nu prezintă garanții suficiente pentru obținerea unei soluții arhitecturale de calitate, în concordanță cu importanța Gării de Nord ca obiect în sine și ca element definitoriu al municipiului Timișoara, mai ales că proiectul include și amenajarea de spații publice exterioare clădirii gării. OAR, filiala teritorială Timiș, își exprimă convingerea că singura modalitatea corectă pentru reabilitarea și refuncționalizarea Gării de Nord o reprezintă organizarea unui concurs de arhitectură, bine documentat și cu o temă completă”, se precizează în scrisoare.

Ordinul Arhitecților explică și care sunt avantajele concursului de soluții

  • Un punct de plecare consistent: o temă bine documentată, ce ia în considerare toți parametrii proiectului, este factor de eliminare al riscului major. Orice edificiu istoric, cu identitate puternică, în lipsa unei bune documentări, conține riscul unui proiect irealizabil, al întârzierilor incalculabile, al depășirilor bugetare, al nemulțumirii comunității locale, etc
  • Performanța: selecția se face după criterii profesionale, alegându-se, de către un juriu obiectiv, cea mai bună soluție, nu cea mai ieftină
  • Transparența procedurii de achiziție: este asigurată din start si se oferă șanse egale tuturor participanților
  • Vizibilitatea: concursurile devin evenimente media si asigură cea mai bună comunicare a investiției
  • Expertiza: un juriu de specialitate garantează alegerea proiectului care răspunde cel mai bine la cerințele temei
  • Încrederea: orice sistem democratic ce se deschide în mod transparent, căutând interesul public prin demersuri de calitate este unul ce merită încrederea votanților săi.

Ordinul Arhitecților se ocupă, la Timișoara, de organizarea concursului de soluții pentru MultipleXity, centrul de artă și tehnologie asumat prin dosarul de candidatură pentru TM2021.

About Post Author