Operație pe inimă, făcută în premieră în România, la Timișoara

operație

Operație în premieră în România, la Timișoara. Medicii de la Spitalul Rocordis au făcut trei bypass-uri coronariene arteriale totale, folosind cele două artere mamare. Pacientul avea deja mai multe stenturi montate în ultimii ani.

Pacientul, un bărbat de 65 de ani, a fost supus, de-a lungul timpului, mai multor intervenții de angioplastie. El suferă de o boală coronariană care îi punea viața în pericol, așa că i-au fost introduse mai multe stenturi. Totuși, arterele care alimentează inima s-au îngustat, din cauza acumulării de plăci aterosclerotice, existând în permanență riscul producerii unui infarct miocardic.

Medicii de la Spitalul Rocordis au stabilit, în aceste condiții, că singura opțiune de tratament este bypass-ul coronarian. Specialiștii în chirurgie cardiacă au reușit o intervenție în premieră în România.

„Operația a presupus un bypass coronarian total arterial făcut cu cele două artere mamare, singurele artere care au calitatea asemănătoare cu cele ale inimii. Am făcut așadar trei bypassuri cu care am reușit să refacem revascularizarea vaselor inimii. Practic, să readucem sângele la inimă”, explică prof. dr. Adrian Ursulescu, medic primar chirurgie cardiacă. Acesta este director adjunct al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Robert Bosch Stuttgart și colaborează cu Rocordis încă de la deschiderea unității sanitare.

Recuperarea e mai rapidă

Arterele mamare au o rată „de supraviețuire” mult mai mare pe termen lung, comparativ cu cea a venelor. Au, de asemenea, o rezistență mai bună la dezvoltarea de plăci aterosclerotice și au cea mai bună compatibilitate anatomică.

Intervenția a durat peste ore și a fost făcută pe cord bătând. După realizarea legăturii, sângele a fost redirecționat prin arterele mamare către mușchiul inimii. Bypass-ul coronarian total arterial folosind arterele mamare interne permite o recuperare mai rapidă, deoarece dispar efectele secundare ale opririi inimii.

About Post Author