Operație hibrid la „Victor Babeș”, făcută de medici din Timișoara și București

victor Babeș

O operație complexă a fost realizată, la Spitalul „Victor Babeș”. Chirurgii de acolo și o echipă de la Institutul „Marius Nasta” din București au făcut o intervenție în premieră, în care au combinat chirurgia video cu toracotomia convențională.

Intervenția realizată în Centrul de Chirurgie Toracică de la Spitalul „Victor Babeș” a fost prima în care s-a folosit o metodă hibridă. Aceasta a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, și chirurgia clasică, toracotomia convențională.

„A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenție hibridă, în sensul în care curățarea plămânului de toate aderențele sale și, respectiv, clamparea și suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Apoi a fost necesar să schimbăm puțin intervenția și s-o transformăm într-o intervenție clasică, astfel încât să putem să vedem artera, apoi bronșia și să putem lucra mai departe”, explică dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică Institutul „Marius Nasta” București.

Toracoscopul este un instrument dotat cu cameră video care permite obținerea unei imagini foarte bune, cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni.

„Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecții pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienților cu cancer bronhopulmonar. Recuperareapost operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare este mult redus comparativ cu intervențiile chirurgicale clasice”, spune dr. Alin Nicola, medic specialist coordonator Compartiment Chirurgie Toracică la „Victor Babeș”. Dr. Victor Babeș Timișoara.

În ultimele luni, la Spitalul „Victor Babeș” au fost făcute mai multe intervenții cu ajutorul toracoscopului. A fost însă pentru prima oară când acest tip de chirurgie a folosit utilizat împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.

About Post Author