Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea: premieră Adrian Sitaru, la Timișoara

adrian sitaru

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara începe anul 2021 cu o premieră absolută. „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea” poartă semnătura regizorului Adrian Sitaru și este cel dintâi spectacol din programul teatru-cinema.

Premiera „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea” deschide, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, programul teatru-cinema. Acesta își propune să aducă pe scenă noi opțiuni estetice, o conversie a limbajelor cinematografice în teatru. Spectacolul cu direcția de scenă și scenariul lui Adrian Sitaru vorbește despre conștiință. Textul pune spectatorul în situația de a reflecta la propriile-i convingeri și la constructele sociale care îi filtrează conștiința. Spectacolul jucat pe scenă va fi văzut printr-un ecran sepia, ca în filmele de epocă, deasupra căruia alt ecran oferă experiența filmării live în culori reale.

Adrian Sitaru, născut în 1971, la Deva, este unul dintre cei mai de succes regizori ai Noului Cinema Românesc. Filmele sale au fost incluse în selecțiile oficiale de la multe festivaluri și au câștigat o mulțime de premii. În 2018, Sitaru a montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca spectacolul „Ilegitim”, în care a apelat în premieră la tehnologia realității virtuale.

Kocsárdi Levente, în rol principal

În distribuție sunt Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Vajda Boróka, Lanstyák Ildikó, Hegyi Kincső, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Kiss Attila, Mátyás Zsolt Imre, Barti Lehel András și cățelul Ronță.

Din echipa de creație mai fac parte Velica Panduru (decor și costume), Adrian Silișteanu (director de imagine), Mona Szucsik, Sorin Szucsik și Bogdan Spulbat (video), Nóra Balázs (dramaturgie), Cári Tibor (muzică), Zoltán Gidó și Mihály Péter (lumini), Meda Dávid (sunet), Bledea Ioan (proiecții), Szabó Andor (asistent regie), Sabina Reus (аsistent scenograf), Mona Donici (adaptare versiune în limba română), Fazakas Timea (supratitrare).

Avanpremiera online are loc în 20 ianuarie, iar premiera online, în 24 ianuarie, ambele de la ora 19. Spectacolul este supratitrat în limba română. La avanpremiera online din 20 ianuarie vor avea acces abonații Kultcard ai stagiunilor precedente. Cei care doresc să vizioneze premiera online de duminică, 24 ianuarie, pot solicita link-ul de acces gratuit prin e-mail sau prin mesaj pe pagina de Facebook a teatrului.