Obezitatea, tratată în premieră într-un centru integrat, în sistemul de stat, la Timișoara

sursa foto: Unsplash / i yunmai
Spitalul Judeţean Timişoara va avea, de săptămâna viitoare, un Centru Integrat de Management al Obezităţii (CIMO). Pacienţii vor fi consultaţi şi îndrumaţi spre tratamentele adecvate, în urma diagnosticelor puse de specialişti din mai multe discipline. Este o premieră pentru sistemul public de sănătate din România.
Centrul Integrat de Management al Obezităţii (CIMO) va asigura pentru pacienții care suferă de obezitate consulturi la specialişti în diabet, nutriţie şi boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, recuperare şi psihologie.
Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultăţii de Medicină din Timişoara şi şeful secţiei Clinice de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a SCJUT, a explicat că acest centru răspunde unei nevoi pe care medicina contemporană o are: îngrijirea integrată a persoanelor obeze şi supraponderale.
„În momentul de faţă, asistăm la o creştere dramatică a prevalenţei obezităţii. În România, estimăm că aproximativ 70% din persoanele adulte trăiesc cu suprapondere sau obezitate. Este un procent foarte mare. Persoana obeză nu are doar obezitate, ci are multiple complicaţii asociate acesteia, din sfera cardiologică, endocrinologică, gastroenterologică. E foarte important ca pacientul cu obezitate să fie văzut de toţi aceşti specialişti. Pentru prima dată în sistemul public de sănătate din România, un spital oferă aceste îngrijiri în acelaşi loc”, spune dr. Timar.
Ce trebuie să facă pacienții
Persoana cu obezitate va veni cu un bilet de trimitere, cu un cod special de diagnostic, și va fi îndrumat către un manager de caz, care este un medic în specialitatea diabet-nutriţie-boli metabolice. Acesta va face o evaluare și apoi va ștabili direcţiile pe care pacientul trebuie să le urmeze. Un navigator de pacienţi îl va prelua, îl va programa la specialităţile necesare și apoi îl va duce către acest consult.
Cel mai corpolent pacient tratat la Spitalul Judeţean Timişoara a avut aproape 300 de kilograme. Partea proastă este că obezitatea începe să se instaleze la vârste tot mai mici. De vină sunt, pe lângă moştenirea genetică, stilul de viaţă nesănătos, cantitatea şi calitatea mâncării, lipsa activităţii fizice și durata somnului.
„Din păcate, numărul persoanelor cu obezitate luate în evidenţă este mic, deoarece, din punct de vedere al percepţiei la nivel societal, obezitatea nu este încă percepută ca o boală. Estimăm că în judeţul Timiş avem aproximativ 250.000 de persoane cu suprapondere sau obezitate. Obezitatea este o cauză importantă pentru diabet. Probabil că 75-80% din cazurile de diabet au în spate o suprapondere sau obezitate ca relaţie de cauzalitate”, mai spune dr. Bogdan Timar.
Strategia spitalului
Înfiinţarea CIMO se încadrează în strategia SCJUT de a dezvolta serviciile pe care cea mai mare unitate spitalicească din vestul ţării le oferă pacienţilor.
„Vrem să creştem serviciile ambulatorii foarte mult. (…) Acum, abordăm o problemă majoră de sănătate, obezitatea. Putem să oferim toată paleta de servicii şi analize de care au nevoie aceşti pacienţi, să-i putem îngriji adecvat, să-i ajutăm. Pacientul cu obezitate va fi practic preluat de medicul de diabet şi nutriţie şi nu va mai fi nevoie de birocraţie aceasta, să meargă mereu la medicul de familie pentru alt bilet de trimitere. (…) Nu există un medicament care să rezolve această problemă. De cele mai multe ori, obezul are recomandare de medicină fizică, recuperare, kinetoterapie. Momentan, începem cu echipa pe care o avem”, a mai explicat managerul SCJUT, dr. Dorel Săndesc.
***
Centrul Integrat de Management al Obezităţii (CIMO) va fi inaugurat luni, 17 martie. Programările vor fi putea fi făcute prin e-mail sau la un număr de telefon care vor fi disponibile pe site-ul spitalului.
Din 24 martie va fi lansată și o platformă de telemedicină dedicată managementului obezității. Aceasta va funcționa în prima fază pe bază de voluntariat și va putea fi accesată la adresa teleobezitate.ro.