24 octombrie 2020

Nu se face bloc în Ciarda Roșie. PUZ-ul pentru terenul Mănușarul a fost anulat

ciarda roșie

PUZ-ul pentru stadionul Mănușarul din Ciarda Roșie a fost anulat. Au fost de acord consilierii locali. Proiectul de hotărâre are la bază o petiție semnată de 219 oameni și o plângere prealabilă. Plus Legea sportului.

În luna iulie, locuitorii din Ciarda Roșie au aflat cu stupoare că printre casele lor va răsări un bloc de șapte etaje, cu spațiu comercial. Aceasta ar fi urmat să fie construit în locul vechiului stadion Mănușarul. Autorizația de construire fusese emisă înainte de Crăciun, în baza unui PUZ emis în 2008, pe vremea administrației Ciuhandu. Potrivit PUG-ului aflat încă în vigoare și în care stadionul figurează drept „zonă verde”, în zonă sunt permise construcţii P, P+1, P+2.

Reacția imediată a primarului Timișoarei a fost că e vorba despre „disperarea grupurilor de interese oculte”. Edilul publica și un extras CF, în care era notat că zona nu are statut de teren de fotbal, ci de teren construibil, „curți-construcții”. Asta, deși toți locuitorii de pe străzile adiacente știu că acolo s-a jucat fotbal. Ba chiar și în documentația pentru PUZ-ul din 2008 scria că zona „este ocupată parțial de un teren de sport și de o clădire cu funcțiune de vestiar”.

Lucrurile s-au lămurit în momentul în care cineva – adică activistul civic Cristian Brâncovan – s-a apucat să „sape” în arhiva de la Cartea Funciară. Acolo există un document denumit „plan de situație Baza Sportivă Ciarda Roșie – Asociația Mănușarilor”. Potrivit Legii sportului, „schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al UAT-urilor se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate”, scrie în Legea 69/2000.

E gata proiectul de anulare

În luna iulie, locuitorii din Ciarda au pornit o o petiție împotriva construirii blocului de locuințe. A semnat-o chiar și primarul orașului, mers în zonă să discute cu cei nemulțumiți, cărora le-a promis că nu va permite începerea construcției pe terenul Mănușarul.

Acum e gata și proiectul de hotărâre care ar trebui să oprească începerea șantierului. Articolul unic al acestuia prevede că „se aprobă anularea HCL nr. 263/31.05.2008 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal «Construcţie locuinţe colective», Str. N.D. Cocea – Th. Pallady, cartier Ciarda Roşie, Timişoara”.

Lăsăm la aprecierea „Consiliului Local”

În referatul care însoțește proiectul, decizia este motivată prin „solicitarea (…) adresata CL al Municipiului Timisoara de către Cabinet Avocat Prof. Dr. Anton Trăilescu în numele a 219 cetățeni, care se opun edificării unor construcții în baza HCL 263/13.05.2008 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Construcţie locuinţe colective”, respectiv prin „plângerea prealabilă formulată împotriva HCL nr. 263/13.05.2008”.

Totul depinde însă de aleșii locali: „Lăsăm la aprecierea Consiliului Local al Municipiului Timisoara solicitarea privind anularea HCL nr. 263/31.05.2008”, scrie în referatul semnat de Monica Mitrofan, cea care, în această perioadă, este arhitect-șef al orașului.

UPDATE: Consilierii locali au fost de acord cu anularea PUZ-ului pentru investiția din Ciarda Roșie. Decizia poate fi însă atacată de dezvoltatorul imobiliar.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: