24 octombrie 2020

Nu s-a făcut depou, se face stadion! CNI construiește o bază sportivă la Timișoara și a cerut teren de la primărie

teren de fotbal

Compania Națională de Investiții vrea să facă la Timișoara o bază sportivă, cu teren de fotbal omologat FIFA și teren de minifotbal, handbal, baschet și tenis! A cerut, acum câteva zile, teren de la Primăria Timișoara și îl va și primi! Acesta se află pe Calea Buziașului și a fost dat în administrarea fostei RATT, în 2015, pentru construirea unui depou modern.

În martie 2015, consilierii locali au votat transmiterea în administrarea RATT / actuala STPT a unui teren de peste 5 hectare, situat pe Calea Buziaşului, pentru construirea unui depou de tramvaie şi a unei substaţii de redresare. „În momentul de faţă, depoul de tramvaie se află în centrul oraşului – zona de monumente istorice, respectiv pe strada Take Ionescu, unde infrastructura de transport existentă nu permite asigurarea mentenanţei pentru tramvaiele de tip nou care se produc, în prezent, pe piaţa de furnizare a materialului rulant. Aşadar, este necesară relocarea acestui depou din zona centrală a oraşului în zona periferică a acestuia şi construirea unui depou modern (…) Analiza cost-beneficiu a investiţiei în transportul cu tramvaiul recomandă ca locaţia aleasă să fie în Timişoara, Calea Buziaşului”, se motiva în referatul proiectului de HCL.

La vremea respectivă, primarul Nicolae Robu vorbea despre finanțare europeană pentru o astfel de investiție, de altfel foarte costisitoare. „Se face un depou modern în Calea Buziaşului (…) Vom încerca pe fonduri europene, dacă putem să găsim o linie de finanțare pentru extinderea sistemului de transport cu tramvaiul care să cuprindă și construirea depoului. Dacă nu, vom vedea când vom putea să alocăm de la bugetul local”, spunea edilul-șef.

Patru ani mai târziu, nici vorbă de finanțare europeană și, de altfel, nici vorbă să se fi făcut vreun pas înspre construirea unui depou. În plenul de vineri după-amiază, consilierii locali vor avea de votat o altă HCL care vizează terenul de pe Calea Buziașului. Se propune, așadar, retragerea dreptului de administrare al S.C. Societatea de Transport Public Timişoara S.A. asupra terenului înscris în CF 427784 Timişoara”.

Unde va merge terenul? La Compania Națională de Investiții! Aceasta a transmis, pe 10 iunie, o adresă privind „includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, subprogramul «Complexuri sportive», a obiectivului „Construire Bază Sportivă Tip 1” și a solicitat, în regim de urgență, datele de identificare a unui amplasament. Cei din PMT au ajuns la concluzia că singurul teren disponibil, care să întrunească toate condițiile, este cel situat în Calea Buziașului, înscris în CF 427784 Timișoara (CF vechi 208 Moșnița Nouă), suprafața de 52.668 mp.

„Obiectivul «Bază sportivă Tip 1» trebuie să fie în suprafața de minim 13202 mp, cu dimensiunile minime: lungime 164 m, lățime 80,50 m, conform schiței anexate, iar funcțiunile din amplasament sunt: teren sportiv forbal dimensiuni omologate UEFA și FRF- 105m x68 m cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori; teren sportiv mic pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis, dimensiune 20m x 40 m; clădire vestiare și administrativă; parcare autovehicule și autocare”, după cum scrie în expunerea de motive a proiectului. Pe de altă parte, CNI încă nu s-a pronunțat în privința terenului unde va construi sala polivalentă de 15.000 de locuri. Există o mai veche dispută pe această temă între Primăria Timișoara și CJ Timiș, acesta din urmă propunând ca sala să fie ridicată la intrarea în Giroc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: