Nu era bătaie, era Caragiale. Teatrul Auăleu, amendat la primul spectacol de după pandemie

teatrul auăleu

sursa foto: Facebook / Ionuț Suciu

Curat Caragiale. Curat noapte furtunoasă. Și încă de 1 aprilie! Dar n-a fost glumă. La primul spectacol după doi ani de pandemie jucat la Teatrul Auăleu a venit poliția, anunțată de producerea unui scandal. Sesizarea nu s-a confirmat, dar tot s-a dat amendă! Se întâmplă la Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023.

Teatrul Independent Auăleu a jucat, vineri seară, primul spectacol după doi ani de pandemie acasă, la Scârț Loc Lejer. A fost „O noapte furtunoasă”, de Caragiale, și n-a fost doar pe scenă, ci și în realitate. Cu 15 minute înainte de final, la Scârț a apărut un echipaj de la Secția 3 Poliție, sesizat prin apel de urgență.

Povestesc chiar spectatorii. Iată unul: „Actori entuziasmați de revenirea pe scenă, public ținându-se cu mâna de burtă de râs, toate bune și frumoase… până puțin după ora 21,30, când… a descins poliția! Cineva depusese reclamație că ar fi scandal. Se pare că râsesem prea tare. Inițial, am crezut că e păcăleală de 1 aprilie. Apoi am avut pentru câteva momente senzația că sunt în «Nuntă mută». De fapt, eram doar în viitoarea Capitală Europeană a Culturii”. Iată și al doilea: „«Aplaudați mai încet!» E prima dată când sunt la o piesă de teatru și actorii le adresează această rugăminte spectatorilor. Și nu în glumă (…) Au descins niște milițieni de la Locală, sesizați de vecinii deranjați de actul cultural. Imaginați-vă scena: Rică Venturiano e demascat, încurcăturile sunt pe cale a se lămuri, căci Titircă Inimă-Rea își dă seama că onoarea lui de familist e intactă și toți spectatorii râd în hohote. Se aprind luminile în încăpere, iar poliția descinde mai ceva ca la traficanții de droguri pentru a-i amenda pe actorii la fel de nedumeriți ca și oamenii din public”.

„Cum să-i dai amendă lui Caragiale?”

De fapt, polițiștii nu erau de la Locală, ci de la Secția 3 Poliție.

„Au venit, au intrat în bar și am ieșit din spectacol, să-i întreb ce se întâmplă. Au întrebat «Unde e bătaia?“». Le-am zis «Nu e nicio bătaie, e spectacol». I-am chemat înăuntru, dar nu au vrut să intre în sală. Au stat în ușă, au văzut că e lume, oamenii râdeau… OK, ați venit, ați fost chemați, dar nu e nicio bătaie. Nici n-am avut ce să le explic că se ceartă Zița cu Rică Venturiano. Le-am zis că jucăm și sâmbătă, și duminică, să vină la spectacol. Unul dintre ei mi-a spus «Eu la spectacolele tale nu vin!». Mie mi-e rușine că se întâmplă așa ceva”, spune Ovidiu Mihăiță, actor și regizor la Auăleu.

Teatrul Auăleu și-a reluat spectacolele după doi ani de pauză. Primele trei reprezentanții, cu „O noapte furtunoasă”, de IL Caragiale, se joacă, practic, cu casa închisă. „Mă și bucuram că am făcut 400 de rezervări, pentru cele trei zile. Ziceam că e o victorie a publicului și, când-colo, poliția. Bineînțeles că oamenii au zis că plătesc ei amenda, dar nu e vorba de asta. E vorba ca principiu… Cum să-i dai amendă lui Caragiale? E un start bun pentru noi, după doi ani… Intră în istorie”, mai spune Ovidiu Mihăiță.

Sesizarea nu s-a confirmat, amenda s-a dat

Lucrurile sunt și mai de neînțeles, după ce am primit punctul de vedere al IPJ Timiș.

„În cursul zilei de 1 aprilie, în jurul orei 21,30, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Urbană au fost sesizați prin apel 112, cu privire la faptul că la o societate comercială, de pe strada Arhitect Laszlo Szekely, ar fi izbucnit un scandal. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, constatând faptul că cele sesizate nu se confirmă, în incinta societăți comerciale fiind prezentată o piesă de teatru. A fost identificat administratorul societății comerciale, o femeie de 43 de ani, aceasta fiind sancționată contravențional conform Legii 61/1991, cu suma de 200 de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice”, au transmis, pentru stiridetimisoara.ro, reprezentanții instituției.

Da, ați citit bine: a fost făcută o sesizare pentru un scandal, care nu s-a confirmat, dar s-a dat totuși amendă. Am întrebat de ce, iar răspunsul a fost „era prea mult zgomot”. Vă reamintim, era un spectacol de teatru, cu public, într-un spațiu, e drept, neconvențional. Iar Teatrul Independent Auăleu este unul dintre reperele culturale ale Timișoarei.

În aceste condiții, întrebarea Ralucăi Hatmanu, spectator care a asistat vineri seară la „meciul” Caragiale vs. Poliție, rămâne cât se poate de dureroasă: „Unde e onoarea autorităților locale în acest context, mai ales că Timișoara urmează să fie anul viitor Capitală Europeană a Culturii? Dar cred că e o întrebare fără răspuns. Se pare că expresia «Băgați cultura în dubă» e încă de actualitate”…

About Post Author