Noile reguli au fost aprobate de guvern. Măsuri în valul 5 al pandemiei

valul 5

Starea de alertă în România va fi prelungită cu încă 30 de zile începând de sâmbătă, când vor intra în vigoare noi măsuri, în contextul valului 5 al pandemiei. Guvernul a adoptat joi hotărârea care include noile restricții stabilite cu o zi în urmă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 8 ianuarie, dar și măsurile care se aplică pe durata acesteia, în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-9. Actul normativ are la bază măsurile adoptate miercuri prin hotărârea CNSU.

Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2.

Principalele modificări

Magazinele și restaurantele pot rămâne în continuare deschise până la ora 22. Vor exista însă limitări, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. La incidență COVID sub 1 / 1.000, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3, capacitatea va fi de 30%.

Purtarea măștii de tip medical sau FFP2 va fi obligatorie în toate spațiile închise și deschise. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
  • persoanele care sunt singure în birou
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante