Noi secrete de la Jdioara, scoase la lumină de arheologi / FOTO

jdioara

Zona Jdioara ascunde încă o mulțime de surprize pentru arheologi. O parte din ele au fost scoase la lumină în ultimii doi ani, în campanii desfășurate în apropierea vechii cetăți.

În primăvara anului 2019, o echipă de arheologi de la Muzeul Național al Banatului a investigat posibila existență a unei așezări fortificate preistorice în vecinătatea cetății medievale a Jdioarei. În vara aceluiași an a demarat o campanie de investigații non-invazive, pentru a stabili natura locuirii acestei zone.

„Măsurătorile topografice și geofizice, dar și materialul arheologic identificat au indicat faptul că avem de-a face cu o locuire complexă, desfășurată în cel puțin două etape cronologice. Prima datează de la jumătatea primului mileniu dinaintea nașterii lui Hristos, din ceea ce arheologii denumesc Prima epocă a fierului. Cel mai mult material arheologic aparține însă perioadei clasice a epocii dacice”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

Veche așezare dacică

Pasul următor a fost începerea procedurilor pentru înscrierea sitului în Repertoriul Arheologic Național. Din păcate, în primăvara acestui an, căutătorii de comori au produs pagube însemnate monumentului. În aceste condiții, urgentarea cercetării arheologice a sitului a devenit o prioritate. Prima campanie de săpături sistematice s-a desfășurat la sfârșitul toamnei, rezultatele fiind peste asteptări. Au fost scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Au fost documentate, de asemenea, mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica.

Au lucrat aici, în ultimii doi ani, echipe formate din arheologi: Andrei Georgescu, Dragoș Diaconescu, Dan L. Ciobotaru (Muzeul Național al Banatului Timișoara), Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș), Iulian Leonti (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş), geografi: Adrian C. Ardelean și Adriana Sărășan (Muzeul Național al Banatului Timișoara) și bioarheologi: Ionela Slejiuc, Ștefan Popa (Muzeul Național al Banatului Timișoara), Irenka Văsăliuț (voluntar).

Cetatea Jdioara este situată la limita dintre Timiş şi Caras-Severin, la aproximativ 80 de kilometri de Timişoara. Din vechea fortăreață ridicată în 1320 au mai rămas doar nişte ziduri. Ea a făcut parte din mai multe domenii și la început a ţinut de banul Severinului, apoi de comiţii de Timiş.

About Post Author