Nicolae Robu, urmărit penal. E parte dintr-un dosar de abuz în serviciu, instrumentat de DNA

Nicolae Robu

foto: Arhivă

Fostul primar Nicolae Robu a fost vineri la DNA Timișoara, având calitatea de suspect într-un dosar de abuz în serviciu. Alături de el, în același dosar, sunt fostul arhitect-șef Sorin Ciurariu și încă două angajate din PMT. Speța este legată de o construcție ridicată în cartierul Fratelia.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: Robu Nicolae, la data faptei primar al municipiului Timișoara, Ciurariu Emilian-Sorin, la data faptei arhitect – șef al municipiului Timișoara, Borcsi Gabriela-Violeta, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, și Croitoru Lucreția, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, a transmis DNA.

De fapt, cei patru ar fi emis, în 2018, o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism. „Prin emiterea acelei autorizații ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire”, precizează aceeași sursă.

Robu: Primarul nu poate verifica tot

Ancheta a început în 2018, în urma unei plângeri depuse de proprietarul unei case de pe strada Muncitorilor. Lângă casa lui ar fi trebuit să fie construit un duplex, însă, în realitate, a apărut o construcție mult mai mare. Potrivit renasterea.ro, DNA s-a pus în mișcare în 2022, după ce reclamantul a obținut în instanță anularea definitivă a autorizației de construire emisă de PMT.

„Nu pot să vă spun detalii despre acest caz pentru că nu știu (…) Niciodată în opt ani nu am semnat în prealabil fără toate semnăturile aparatului de specialitate, cerute de lege si de procedurile interne de garanție de legalitate și de conformitate sub toate aspectele. La cabinetul meu nici măcar nu intra vreun document, dacă nu avea semnaturile prealabile (…) Nu am văzut semnătura, dar presupun că e semnatura mea olografă, presupun. Primarul nu poate verifica din două motive, cel puțin. În primul rând nu are expertiza necesară pentru toate domeniile de activitate. Pe de altă parte, presupunând că are expertiza, nu are timpul necesar. De aceea e un aparat de specialitate în instituție, să-și facă fiecare treaba, să răspundă pentru ce face”, a declarat Nicolae Robu, la ieșirea de la DNA, potrivit opiniatimisoarei.ro.

About Post Author