Nicolae Robu s-a lansat oficial: M-am înțelepțit, nu mai vreau politică / FOTO

Nicolae Robu

Bulevarde lărgite la șase benzi, Timfloralis, școli, spitale, grădinițe, Casa Muzicii în pasajul din Piața Victoriei. Pe scurt, o parte din programul candidatului Nicolae Robu, susținut de PSD și PNL la Primăria Timișoara. Acesta vrea și al treilea mandat, pentru că, între timp, s-a „înțelepțit” și nu mai vrea să audă de politică.

Câteva sute de PNL-iști și PSD-iști, cam „jumi-juma” la prima vedere, au venit sâmbătă dimineață să asiste la lansarea oficială a lui Nicolae Robu în cursa pentru al treilea mandat la Primăria Timișoara. Maeetru de ceremonii, a fost președintele interimar al PNL Timișoara, (încă) europarlamentarul Cristian Bușoi, cel care i-a introdus, pe rând, pe vorbitori.

Primul a fost Vasile Blaga, și el pe final de mandat de europarlamentar, în prezent, lider interimar al PNL Timiș. „În 9 iunie va fi o bătălie între doi primari, cea mai tare din Timișoara din ultimii 30 de ani. Clar. (…) Dominic Fritz vorbește foarte frumos, minte excepțional, dar nu este asta prea puțin? (…)Nicolae Robu va face echipă bună cu Alfred Simonis, pentru că se pot baza unul pe celălalt. Am făcut această alianță ca să putem dezvolta în sfârșit Timișoara. (…)

Pe cine se bazează domnul Fritz? Pe un partid mic, de veșnic gălăgioși, de veșnic oameni nemulțumiți, de pârâcioși, de oameni care în viața lor nu au construit nimic dar le pute orice. Oare nu s-a construit acest partid, USR, pe teoria să vină DNA să vă ia? Totul a fost în regulă până nu a trecut DNA-ul pe la ei. (…) S-au înscris deja mai mulți candidați pentru funcția de primar al Timișoarei, și eu îi respect pe toți, dar până la urmă să nu uitați că bătălia e în doi. E între Robu și Fritz, așa că nu aruncați voturile pe Bega”, a spus cel supranumit „Buldogul”.

Simonis: PSD îi acordă lui Nicolae Robu tot sprijinul

Au vorbit, apoi Marilen Pirtea, rectorul UVT, potrivit căruia Timișoara a avut parte de patru ani pierduți, iar Nicolae Robu oferă acum „toate garanțiile pentru ceea ce se va întâmpla bun în viitor”, dar și Sorin Ionescu, fost subprefect, candidat din partea PSD la CL. Acesta i-a invitat pe susținătorii alianței PSD – PNL să vină în seara de 9 iunie cu „șampaniile în centru pentru a sărbători victoria”, dar a spus că, până atunci, mai e mult de muncă .

„Aceste două partide mari, cele mai mari din România, au avut o relație complicată în ultimii ani. Cine își imagina acum 10 ani, când eram liderul consilierilor locali PSD și când îl atacam în fiecare ședință pe Nicolae Robu, încercând să-l fac să-mi răspundă, ca să îmi cresc notorietatea, că vom candida împreună, unul pentru Primăria Timișoara și altul pentru CJ Timiș? Aproape nimeni. Deși eu de aia îl atacam, ca să-l enervez și să-mi răspundă și la un moment dat să ajung să candidez pentru o astfel de poziție. Nu vreau să fiu arogant, dar se pare că mi-a reușit”, și-a început speechul Alfred Simonis.

Potrivit acestuia, Nicolae Robu are un mare avantaj: nici măcar adversarii nu spun despre el că nu a avut rezultate. În plus, nici nu este corupt. „Nicolae Robu locuiește în același apartament de 30 de ani, după ce a fost prorector, rector, senator, primar două mandate. Poți să spui orice, mai puțin că a adus corupți în jurul său. Prin urmare, sunt și proști, și cinici, și neinspirați cei care au o astfel de abordare (…) Vom avea o relație excelentă între Primăria Timișoara și CJ Timiș (…) PSD îi acordă lui Nicolae Robu tot sprijinul pentru a face lucruri bune pentru oraș”, a conchis Simonis.

Robu: Atât m-am înțelepțit. Credeți-mă

Finalul i-a aparținut lui Nicolae Robu. „Mă duc în urmă cu vreo 10 ani, dragă Freddy. S-a schimbat foarte mult de atunci. Mă provoca foarte mult în ședințele de consiliu local. (…) E mult schimbat. Și eu sunt mult schimbat. Acea înfrângere din 2020 mi-a prins foarte bine, a fost un prilej de o analiză lucidă. Mi-am identificat greșelile de atitudine. Față de oraș nu am greșit cu absolut nimic, dar când am fost provocat am reacționat. Eu respect pe toată lumea. Omul contează, nu studiile, nu funcția (…) Spun «sărut mâna» femeilor care iau gunoiul din pubele. Acum nu mai reacționez nici măcar când nu sunt respectat. Atât m-am înțelepțit. Credeți-mă”, a afirmat Robu.

„Nu mai vreau să fac politică, vreau să fac administrație pentru orașul pe care-l iubesc (…) Împreună vom putea acționa sinergic”, a mai spus liberalul, înaint de a-și prezenta programul. Nicolae Robu propune cinci noi pasaje, șase poduri noi, lărgirea la șase benzi a Căii Torontalului, pe care ar urma să fie montat și linii de tramvai, a Căii Lugojului, Căii Dorobanților și Căii Șagului. Acestora li se adaugă școli, grădinițe și spitale, toate făcute cu „judiciozitate și cinste”. În pasajul din Piața Victoriei ar urma să fie înființată Casa Muzicii, cu spații de cursuri și repetiții. Lista festivalurilor propuse începe cu Timfloralis și include, printre altele, JazzTM, Blues pentru Timișoara, Rock for Rvolution, „Ciao, Cinema” (Ceau, Cinema, de fapt – n.r.), Zilele Basarabiei, Ziua Timișoarei sau Distracției pe Bega.

Lui Cosmin Tabără i-a trecut supărarea

Deocamdată, PSD și PNL nu au prezentat lista comună de consilieri locali. Din partea PNL vor candida, în ordine alfabetică, Lorenzo Barabas, Alin Călin Bătrân, Silvia Chițac, Dan Diaconu, Ovidiu Găină, Adrian Lulciuc, Simion Moșiu, Olimpia Oprea, Ștefan Sandu, Cosmin Tabără și Mihaela Valcovici. De remarcat revenirea la matcă a actualului viceprimar Tabără, supărat foc că a fost înlocuit cu Cristian Bușoi la șefia PNL Timișoara și vehiculat ca posibil candidat independent la primărie. Lipsesc, din actuala garnitură de aleși locali, Daniela Mariș și Lucian Căldăraru. Silvia Chițac, angajată la ANCOM, este una dintre apropiatele Alinei Gorghiu, a cărei consilieră a fost.

Foarte probabil, lista de consilieri va fi deschisă de Dan Diaconu, pe care Nicolae Robu a anunțat că-l vrea în funcția de viceprimar, urmat de Sorin Ionescu, de la PSD. Robu l-a prezentat și pe viitorul său consilier personal: consulul onorific al Republicii Moldova, Silviu Sofronie. În plus, vrea și „o interacțiune strânsă cu presa”. Asta, după ce, în ultimul an și jumătate din mandatul al doilea, n-a făcut economie la cuvinte grele la adresa jurnaliștilor și a spus că „oricum e cel mai tare organ de presă” din oraș. Dar, probabil, după „înțelepțire”, lucrurile se văd altfel…

About Post Author