Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de premier. Până joi ar trebui să avem guvern nou

nicolae ciucă

sursa foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat, într-o declarație de presă la guvern, demisia din funcție. E primul pas pentru realizarea rotației guvernamentale. Liderul PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat prim-ministru. Teoretic, noul guvern ar trebui instalat până joi.

„În urmă cu aproximativ două săptămâni împreună cu ceilalți lideri ai coaliției ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, cum era anunțat, ci închidem conflictul din educație.În urma unei bune colaborări, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrderea față de profesorii, educatorii, învățătorii din sistemul de învățământ românesc (…) Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și așa cum ne-am asumat și mi-am asumat, a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României”, a declarat, luni, Nicolae Ciucă.

Urmază, până la învestirea noului guvern, un executiv interimar. După ce Nicolae Ciucă își va depune demisia la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis va semna decretul prin care ia act de demisia premierului și va numi un premier interimar. Presa centrală anunță, pe surse, ca interimatul va fi asigurat de ministrul de Interne, Lucian Bode, sau de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Marți ar urma să aibă loc consultări la Cotroceni pentru formarea noului cabinet. După negocieri, președintele Klaus Iohannis va nominaliza un candidat la funcția de premier, cel mai probabil fiind vorba de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Potrivit Constituții, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a guvernului.

About Post Author