Nici în ceasul al 12-lea: nicio decizie clară pentru TM2021. Se schimbă statutul și mai vedem
![tm2021](https://stiridetimisoara.ro/wp-content/uploads/2020/02/timisoara-2021-1024x686.jpg)
Aproape patru ceasuri de ședință pentru o amânare. Consiliul Director al TM2021 nu a luat nicio decizie pentru a pune capăt frământărilor din asociație. Se va schimba statutul la întâlnirea viitoare și apoi vom vedea. Protestul sectorului cultural independent a adunat mai mulți… polițiști decât artiști.
Ar fi trebuit să fie o zi decisivă pentru Asociația TM2021, unde lucrurile nu mai funcționează deja de prea mult timp. „Lucrurile nu merg bine la asociație și sper ca în ședința de board de mâine (miercuri, 10 iunie – n.r.) să luăm decizii care să pună lucrurile pe făgașul lor normal. Sper. În orice caz, așa cum am mai spus, dacă am lăsat asociația până acum să se manifeste, ca reprezentant al comunității, nu se va mai întâmpla la fel în continuare, indiferent dacă le place sau nu le place (…) Nu pot, ca ordonator principal de credite, să semnez pentru sume uriașe (…) și să nu am încredere că se întâmplă cu banii ceea ce trebuie. Trebuie să fie sub controlul primăriei, pentru că primăria este, de departe, principalul finanțator (…) primăria trebuie să fie entitatea care să pună lucrurile la punct”, afirma, cu o zi înainte, primarul Timișoarei.
„Să lucrăm în bună înțelegere, cu aservire totală proiectului”
Ședința de board a durat aproape patru ore, cu discuții purtate și pe un ton ridicat, dar n-a rezolvat, de fapt, nimic. „Este foarte important ce facem aici și dacă avem dispute interne la nesfârșit lucrurile nu pot să meargă (…) Nu cunosc toate problemele, dar știu că, în multe locuri, au fost dispute fie când au apărut banii, fie în apropierea alegerilor. Și se confirmă și aici. Trebuie să lucrăm în bună înțelegere, cu critici, dar cu critici constructive și cu aservire totală proiectului, nu altor interese”, a spus primarul, în timpul ședinței.
Au fost aprobate bilanțul contabil, bugetul de venituri și cheltuieli, dar și rapoartele de activitate ale directorului executiv, Simona Neumann, și al președintelui CD, Horațiu Rada. S-a ajuns la concluzia – stranie, de altfel, după patru ani și jumătate de la câștigarea titlului – că trebuie modificat statutul. Trebuie, de fapt, stabilite atribuții clare ale directorului executiv, respectiv ale președintelui CD, astfel încât cei doi să nu se mai calce pe picioare. Relația dintre Neumann și Rada este, de altfel, foarte rece, și încă de mai multă vreme.
„Asociația a ajuns la o imagine foarte negativă”
Primarul Timișoarei nu a vrut să facă declarații la finalului ședinței. A postat însă pe Facebook o listă de generalități, spunând, printre altele, că a subliniat că „asociația a ajuns la o imagine foarte negativă, la o lipsă de încredere majoră în comunitate și că este obligatoriu să luăm măsuri ferme pentru ca lucrurile să fie corectate”.
Concluziile edilului șef sunt că asociația „va trebui să-și crească transparența (…), va trebui să fie deschisă spre primirea de noi membri (…), va trebui să rezolve urgent, procedând, desigur, în limitele legii, problema retribuirii angajaților și colaboratorilor asumați (…), va trebui să se restructureze radical, prin modificări ale statutului care să separe clar prerogativele și responsabilitățile Consiliului Director, inclusiv ale Președintelui, de prerogativele și responsabilitățile componentei executive, inclusiv ale Directorului Executiv”. De asemenea, TM2021, spune primarul, este de acord cu amânarea exercitării titlului de capitală europeană a culturii. Decizia aparține Comisiei Europene, care va hotărî și în an va fi mutată Timișoara, și nu poate fi luată pe plan local.
„S-a decis modificarea statului, ca să departajăm foarte clar ce are fiecare de făcut în partea executivă. Vom discuta data viitoare unele aspecte legate de inadvertențe (…) Doamna director a primit dispoziție pentru a rezolva (problema celor din Unitatea Artistică – n.r.), nu poți lăsa oamenii neplătiți. Trebuie găsite soluții și în viitor. Indiferent cine e pe acest post, indiferent că e perioadă în care sunt bani, nu sunt bani, nu putem lăsa niște oameni fără salarii”, a declarat, mai sintetic, Adrian Negoiță, reprezentant al CJ Timiș în board.
Mai mulți polițiști decât artiști
Pe de altă parte, mult discutata întâlnire a actorilor culturali independenți, nemulțumiți de TM2021, desfășurată în curtea Bastionului Theresia, a fost un rateu. Au fost doar câțiva participanți, numărul lor fiind depășit clar de cel al jurnaliștilor și al… polițiștilor. Cei mai aprigi contestatari ai asociației au preferat să stea acasă. Toată lumea a fost legitimată și oamenilor li s-a spus că ar trebui să plece, dacă vor să nu fie amendați. Până la urmă nu s-a ajuns la amenzi.
Răzvan Munteanu, de la Asociația Culturală Embargo, a încercat o explicație. „Am propus această întâlnire pentru că ne dorim mai mult de la proiectul TM2021. Să ne adunăm la o discuție și să tragem un ultim semnal de alarmă (…) Sunt sigur că n-au venit mai mulți pentru că și-au pierdut speranța. Pentru că de foarte multe ori au încercat să aibă colaborări cu TM2021, au depus proiecte, li s-au aprobat, n-au primit banii. Lumea nu mai are speranțe. E simplu, lumea nu mai crede în oraș, nu mai crede în proiectul ăsta, nu mai crede în cei care conduc”, ne-a declarat acesta.
Munteanu spune că urmează să fie redactată o scrisoare deschisă, pe care s-o semneze cât mai mulți oameni din Timișoara. Acesta va fi trimisă președintelui României, Klaus Iohannis, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și guvernului și parlamentului. Ce finalitate ar putea avea aceasta și câți vor fi cei care își vor asuma un astfel de demers nu e clar, probabil, pentru nimeni.
Se anunță din nou „măsuri radicale”
Ce urmează? O nouă ședință de board, în 17 iunie. Va urma o modificare de statut, vor fi primiți doi membri, dar… nimic din măsurile radicale anunțate deja de câteva luni de primarul Timișoarei. Acesta a spus, din nou, că „dacă și după aplicarea deciziilor de astăzi lucrurile vor merge tot ca până acum, vom trece la măsuri radicale”. Care sunt acestea? Vom vedea altădată. Oricum, în condițiile în care Consiliul Director a aprobat rapoartele pe anul trecut ale președintelui CD, respectiv directorului executiv al asociației, înseamnă că activitatea acestora a fost considerată una bună. Chiar și fără noul statut care să stabilească exact ce are de făcut unul și ce poate face celălalt. Fără ca vreunul dintre ei să se „bage” peste celălalt.
Între timp, CL Timișoara va trebui să aprobe programul pentru acest an depus de TM2021. E refăcut ținându-se cont de condițiile impuse de pandemia de coronavirus și vizează, din sursele noastre, 8 milioane de lei. Bugetul prevedea 21 de milioane, cu tot cu cotizație, dar nu se poate pune problema alocării unei astfel de sume.