#newTogether. Film despre doi ani de împreună, de departe, la Sala 2

#newtogether

Teatrul Național din Timișoara marchează prin proiecția unui film documentar doi ani din ziua în care teatrele din România s-au închis pentru public. Proiectul #newTogether a plecat de la o idee a Forumului Cultural Austriac din București.

Filmul #newTogether are ca punct de plecare o inițiativă a Forumului Cultural Austriac din București. Pe durata stării de urgență, mai mulți artiști din România și din Austria au fost invitați să se poziționeze pe ei înșiși, arta lor, cultura, comunitățile lor, în sens larg, față de noua realitate, marcată de izolare. Transmise pe pagina Forumului Cultural Austriac din București și pe Radio România Cultural, aceste reflecții au atras un interes major atât în România, cât în Austria.

Acest impact a dus la crearea unui film documentar, realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu și produs de Forumul Cultural Austriac din București. „#newTogether este un proiect necesar. E o formă de dialog în izolare, e o mărturie de la Momentul Zero. Fragilitatea noastră, vulnerabilitatea, frica au devenit o limbă universală pe care am vorbit-o cu toții în 2020, pe timp de pandemie de Covid-19. Oamenii s-au izolat, timpul s-a oprit în loc și a început «un nou împreună»”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Împreună, de la distanță

Doi ani mai târziu, profilul acestei noi realități este în curs de a fi conturat, iar istoria și viața continuă în termeni pe care încă nu-i descifrăm în totalitate.

„Departe de a fi o privire într-un glob de cristal, proiectul #newTogether intenționează să ofere piste de reflecţie și dezbatere despre reașezarea sectorului cultural și despre raporturile acestuia cu publicul, cu societatea în general, după acest moment de «stop» impus. Între altele, plecând de la acest paradox care ne-a modificat existențele în ultima perioadă – suntem împreună, chiar în strânsă legătură, de la distanţă”, explică Andrei Popov, directorul adjunct al Forumului Cultural Austriac Bucureşti, în același timp producătorul delegat al filmului.

Filmul va fi proiectat joi, 10 martie, de la ora 19, în Sala 2 a Teatrul Național. Rezervările se fac AICI, în limita locurilor disponibile.

About Post Author