Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și Sânzienele. Sărbătorile începutului de vară

ioan botezătorul

În 24 iunie, creștinii fac pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica Ortodoxă serbează, de obicei, ziua morții sfinților. Doar Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la regulă. Tot 24 iunie este și ziua Sânzienelor.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut lângă Ierusalim și este fiul Elisabetei, verișoara Mariei, mama lui Iisus, și al rabinului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului (24 februarie) și a treia aflare a capului (25 mai).

Predicator ascet, l-a criticat pe împăratul Irod Antipa, care se căsătorise cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg. A fost întemnițat în cetatea Machaerus și, la o petrecere, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în fața tatălui sau vitreg, Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezătorul în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Potrivit scripturilor, Ioan Botezătorul a fost decapitat în aceeași seară, capul său fiind dus Salomeei pe o tavă. Trupul lui a fost îngropat în orașul Samaria.

După solstițiul de vară din 21 iunie, ziua începe să scadă și noaptea să crească. Sfântul Ioan Botezătorul, care reprezintă Legea Veche, s-a născut într-un timp când ziua se micșorează, semn că Legea Vechiului Testament începe să apună, pentru că vine Legea Harului, Legea lui Hristos. Nașterea Mântuitorului este prăznuită pe 25 decembrie, după solstițiul de iarnă din 22 decembrie, când ziua începe să crească.

Sânzienele, zâne bune care vindecă

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică. Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar, fiind considerate niște femei frumoase, apreotese ale soarelui. Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, înmulțesc animalele și păsările și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune.

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau flori sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se considera că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, când coronița aluneca spre marginea acoperișului sau cădea. Fetele strângeau flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea de dinaintea sărbătorii, în credința că-și vor visa ursitul.

About Post Author