Narațiuni Sonore: descoperă și creează sunetul orașului

narațiuni sonore

Exercițiu de imaginație. Închide ochii și construiește o imagine a locului numai din sunete, mirosuri, temperatură și texturi. Poți face asta nu peste mult timp, pe malul Begăi, în zona Iosefin. Aici va avea loc o nouă ediție de Narațiuni Sonore.

În perioada 20-23 iunie, malul Begăi din zona Iosefin devine loc de întâlnire pentru exploratorii sunetelor. A patra ediție Narațiuni Sonore, organizată de Asociația Simultan, te așteaptă să descoperi sunetele orașului și ale naturii, într-o călătorie care invită la calm, ascultare activă și imaginație.

Malurile canalului și zonele limitrofe, unul dintre bazinele de înot abandonate, foișorul din Parcul Central sunt locurile fizice ale întâlnirii cu artiștii invitați și lucrările lor sonore. Va avea loc și o croazieră spre marginea orașului cu ambarcațiunea Pelicanul, cu performance-uri în staționare, alimentate cu energie regenerabilă pentru reducerea emisiilor de carbon. Mai multe detalii despre program și traseul sonor, AICI.

„Narațiuni Sonore 2024 vă provoacă să descoperiți sunetele orașului și ale naturii ascunse de suficiența iluzorie a imaginii. Vă trimite o invitație la ascultare activă și dedicată, cu posibilitatea exersării lecturii sensibile a teritoriilor urbane aflate la întâlnirea dintre vegetație, mineralul natural și cel construit, sunetele umane și cele non-umane, tot atâtea voci și manifestări ale vieții”, spune curatoarea acestei ediții, Anamaria Pravicencu.

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 20 iunie, la ora 18, în foișorul din Parcul Central „Anton Scudier”.

Suntți invitați și voi să realizați O carte poștală sonoră cu Timișoara. Acest miniconcurs de ascultare și înregistrare este deschis până în 20 iunie, mai multe informații aici.

Program

plimbare sonoră augmentată cu Stéphane Marin (FR)
performance sonor cu înregistrări de teren și valențe muzicale împreună cu Manja Ristić (SBR/HR), Felicity Mangan (AU), Edka Jarząb (PL), Patrick Tubin McGinley (US) sau Mark Vernon (UK)
dispozitive de ascultare tip instalație cu Ana Teodora Popa și Anamaria Pravicencu în colaborare cu Daniela Rațiu și Manja Ristić
audiții de piese scurte produse de Teatrul Național Radiofonic
audiții și prezentări ale platformelor de radio și creație sonoră framework radio și Radiophrenia din Glasgow
atelier de inițiere în creație sonoră cu Ana Teodora Popa
petrecere cu Sandra & DJ Shuffle (RO), o închegare narativă de seturi experimental-dansante back to back.

***

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author