Muzeul Revoluției din fosta garnizoană are finanțare. Cu timpul stăm mai prost până în 2021

muzeul revoluției

Garnizoana din Piața Libertății nu va fi 100% gata ca muzeu al Revoluției până în 2021, dar, foarte probabil, va fi deschisă parțial. Primul pas se face în mai puțin de două luni: în decembrie, Direcția de Cultură organizează aici o expoziție cu totul specială.

În mai 2019, Guvernul României a aprobat o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra vechii garnizoane din Piața Libertății a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Culturii și Identității Naționale. MCIN va consolida și reabilita clădirea, urmând ca acolo să fie înființat, în sfârșit, Muzeul Național al Revoluției din Decembrie 1989. Banii există, spune Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultura Timiș. „Există o finanțare BERD pentru reabilitarea clădirii. Suntem în stadiul de concepere a caietelor de sarcini. Sperăm ca formalitățile să se încheie cât mai repede. A fost eliberat și un certificat de urbanism de către Primăria Municipiului Timișoara. Vor veni expertizele și, în funcție de soluțiile alese, va începe reabilitarea atât a clădirii, cât și ideea muzeală”, afirmă acesta.

Expoziție de 30 de ani de la Revoluție

Pe partea de reabilitarea, caietul de sarcini este realizat de cei la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, iar conceptul muzeal revine celor de la UNATC, secția Cinematografie. Teoretic, documentele ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestei luni. Între timp, Direcția de Cultură s-a apucat de treabă și, în 16 decembrie, va organiza o expoziție specială care va avea ca temă căderea regimului comunist și evenimentele de la Timișoara din urmă cu 30 de ani. „Avem câteva posibile expoziții, lucrăm la conținut și la partea tehnică, pentru ca acel spațiu să fie folosibil”, afirmă Sorin Predescu. El face și un apel la timișorenii care au materiale foto/video din timpul Revoluției și nu le-au mai prezentat vreodată public, să vină cu ele la DJC, pentru a fi incluse în expoziție.

Revenind la fosta garnizoană, e destul de puțin probabil ca Muzeul Revoluției să fie gata până în 2021. „Nu știu dacă muzeul va putea fi deschis în totalitate până în 2021. Nu cred că poate fi realist ca imobilul sa fie complet reabilitat până atunci (…) Cred îmsă ca ar putea deveni realmente un punct de atracție pentru Timișoara. Sunt niște mii de metri pătrați, nu am primit încă releveul, merge greu cu desecretizarea”, mai spune Sorin Predescu.

Memorialul Revoluției este foarte important

Potrivit acestuia, se încearcă o colaborare cu Memorialul Revoluției. „Vom avea o discuție cu Memorialul Revoluției, am avut deja câteva contacte, să vedem în ce măsura se potrivesc intențiile noastre legate de această expoziție. Acest muzeu nu încearcă să ia locul Memorialului. Este o necesitate pentru a avea ceva de vizitat. Memorialul are o componentă arhivistică și de cercetare foarte importantă, care ar trebui să rămână în continuare finanțată de MCIN.

About Post Author