Muzeul Revoluției Anticomuniste are lege. La vară ar putea avea și un proiect

Muzeul Revoluției

Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara are lege, motiv pentru parlamentarii de Timiș să se și laude. Proiect încă nu există, deși Ministerul Culturii administrează fosta garnizoană de aproape trei ani. Poate în luna iunie, dacă nu apar suprize. Șansele ca acest muzeu să fie vizitabil în 2023 sunt zero.

În luna decembrie a anului trecut, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean și-a amintit că e parlamentar de Timiș și că, de-a lungul timpului, a tot bătut monedă pe viitorul Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. Ardelean anunța, cu o săptămână înainte de Crăciun, că a depus în parlament un proiect de lege privind înființarea acestei instituții muzeale.

„Vreau să cer sprijinul tuturor parlamentarilor din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, indiferent de zonă, pentru că nu este doar un muzeu pentru Timișoara, nu este doar pentru zona aceasta de vest, ci este un muzeu anticomunist pentru întreaga Românie și pentru tot ceea ce a însemnat, de fapt, revoluția sângeroasă din 1989”, declara acesta.

S-a votat în Senat legea de înființare

„Propunerea legislativă privind înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 a fost votată în unanimitate, în Camera Senatului. Mă bucur să mă număr printre inițiatorii acestui proiect atât de important pentru istoria țării noastre. Înființarea acestei instituții muzeale de importanță națională va avea loc la Timișoara în cadrul clădirii fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara”, anunță, acum, senatorul PSD Sebastian Răducanu.

Inițiatorii acestui proiect legislativ sunt, de fapt, aproape 200 de parlamentari de toate culorile politice, din toată țara. Printre semnatari nu se regăsesc însă toți aleșii din Timiș. Lipsesc din lista care poate fi consultată AICI senatorul Raoul Trifan (USR) și deputații Cătălin Drulă (USR), Ciprian Titi Stoica (AUR) și Daniel Toda (USR). Foarte posibil că ei să nu fi apucat să semneze proiectul de lege.

În iunie ar trebui să fie gata proiectul

Revenind la mult discutatul muzeu al Revoluției, Ministerul Culturii a primit de la MApN clădirea fostei comenduiri a garnizoanei din Piața Libertății în mai 2019. Abia în noiembrie 2021 a fost emis ordinul de începere a proiectării. Lucrează la acest proiect Popp & Asociații, cu subcontractanții Pipe Design și Vego Concept Engineering, la un preț de 1,14 milioane de euro, cu TVA. Documentația trebuie să fie gata în opt luni, adică, dacă totul merge bine, în iunie 2022.

Va urma licitația pentru execuție, ceea ce înseamnă că sunt șanse minime ca, în 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, măcar să fi început șantierul.

About Post Author