Muzeul Jecza și colecția digitală de sculptură, vernisaje… virtuale

Muzeul Jecza

La Timișoara se deschid, virtual, Muzeul Jecza și Colecția digitală de sculptură. E vorba despre un proiect de suflet al Sorinei Jecza, care înseamnă, de fapt, crearea unei colecții-pilot cu 100 de lucrări de sculptură prelucrate digital. Ele vor spune povestea lui Peter Jecza, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani.

Pentru că suntem în vremuri speciale, totul se întâmplă, momentan, doar virtual. Sunt invitați la lansarea online prof. dr. Pia Brînzeu, Robert Șerban, prof. dr. Marcel Tolcea, Sorina Jecza-Ianovici. prof. dr. ing. Radu Vasiu, conf. dr. ing. Florin Drăgan și Andrei Jecza. Moderator va fi dr. Diana Andone, de la UPT.

Proiectul înseamnă, de fapt, crearea unei colecții-pilot cu 100 de lucrări de sculptură prelucrate digital, precum și racordarea acestei arhive digitale la arhive și indexări europene și globale. Muzeul Jecza invită, de asemenea, la parcurgerea câtorva „povești” legate de lucrările lui Peter Jecza. Ghidul este Sorina Jecza, soția artistului. Unghiul din care se va dezvăluie lumea artistului este al femeii care l-a însoțit pe sculptor timp de peste 30 de ani, fiind martora nașterii a peste 1.000 de lucrări. Apropiindu-se de câte o lucrare, Sorina Jecza vorbește privitorului despre întâmplările care au generat această lucrare și dezvăluie, de fiecare dată câte puțin, din lucrurile care conduc spre procesul intim al creației. Colecția digitală este completată de imagini de realitate augmentată și tururi virtuale.

Parteneri în acest proiect sunt Fundația Interart Triade, Universitatea Politehnica Timișoara, Centrul Multimedia și Centrul de eLearning, și Galeria Jecza. Proiectul se desfășoară în perioada 15-31 ianuarie 2021 și este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în contextul Zilei Culturii Naționale.

Pentru a participa la această lansare online vă puteți înscrie aici.