Muzeul Apei, racord reușit la rețeaua culturală a Timișoarei. Program special în weekend

Muzeul Apei

Unul dintre cele mai frumoase, dar mai ales curajoase proiecte culturale din acest an se apropie de final. „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”, derulat timp de șapte luni de Fundația Aquatim, se închide peste câteva zile. Sunteți invitați să mergeți în vizită pe Calea Urseni, pentru a (re)descoperi un spațiu generos, în care își găsesc locul tot felul de activități.

Proiectul „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei” s-a desfășurat în perioada mai-decembrie, pentru activarea și includerea în circuitul cultural a vechii Uzine de Apă Urseni. Evenimentul de închidere va avea loc între 7 și 10 decembrie și include o conferință cu tema „Muzeele Apei: reconversia patrimoniului industrial în spații pentru comunități sustenabile”, dar și un program cultural generos pentru publicul larg, în zilele de sâmbătă și duminică.

La Muzeul Apei se va vorbi despre provocări și realizări, despre lecții învățate, transfer de bune practici și, mai ales, despre noi începuturi și colaborări. Sunt invitați reprezentanți ai unor muzee tehnice din țară și străinătate, profesioniști din domeniile educație și cultură, artiști și operatori culturali, parteneri și beneficiari. Programul complet se găsește AICI, iar accesul este gratuit și se face prin înscriere AICI.

Ce se poate face în weekend

Joi, 7 decembrie, de la ora 16, este programat vernisajul expoziției „Aluviuni și termocline”, curatoriată de artistul vizual Sașa-Liviu Stoianovici, ce va putea fi vizionată până la sfârșitul anului.

În weekend, copiii au la dispoziție o ofertă bogată de ateliere, în care fac experimente științifice, descoperă lecturi interesante, învață să confecționeze brățări și să creeze obiecte de artă decorativă, să construiască un iglu, să recicleze diverse materiale etc. Dintre atracțiile pentru adulți, menționăm clasa de yoga și atelierele specializate, de educație și de jurnalism de mediu.

Sâmbătă dimineață, 9 decembrie, de la ora 11, copiii și părinții pot asista la spectacolul interactiv „Sticluța”, pus în scenă de Asociația Teatru pentru Tine. Sâmbătă și duminică, de la ora 17.30, sunt programate două reprezentații ale spectacolului de tip performance „Despre incredibila permeabilitate a materiei”, cu Alexandra Gîrbea, Uțu Pascu și Sergiu Catană. Seara zilei de duminică, 10 decembrie, este rezervată, începând cu ora 19, concertului susținut de Joe Jazz Junktion feat. Maria.

Programul complet este disponibil AICI.

Ce e Muzeul Apei

În jur de 20.000 de vizitatori au trecut, anul acesta, pragul fostei uzine de apă din Calea Urseni. Aici s-a deschis, în iunie, Muzeul Apei. Principala clădire a vechii Uzine de apă nr. 1 este monument de arhitectură industrială, construit în stil Secession, după planurile arhitectului Székely László. Uzina a fost dată în folosință în 1914 și a funcționat până în 1991. De atunci a intrat în conservare.

Fosta uzină a fost readusă la viață printr-o lucrare amplă care a vizat „un ansamblu muzeal compus dintr-un pavilion de acces nou construit, spații muzeale interioare și exterioare si spații interioare de natură industrială, aferente celor trei clădiri existente pe sit (Grup Fântână nr 1, Stație Prefiltre, Stație Pompare), prin refuncționalizare și transformare în spații muzeale, prin punerea în evidență a utilajelor și instalațiilor tehnologice de tratare a apei existente”. Totul a costat aproximativ 7 milioane de lei.

About Post Author