Murala de pe Transluncani. Sau încă un motiv să descoperi Timișul ca turist / FOTO

Transluncani

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului și Primăria Tomești au lansat un proiect care vrea să includă localitățile din zona înaltă a județului în lista traseelor turistice. Se vrea promovarea mai intensă a acestei zone, foarte frumoasă, dar aproape necunoscută, inclusiv pentru timișoreni.

Există aici o spectaculoasă șosea, care are cinci kilometri și care, cândva, era doar un drum agricol. Acum, e Transluncani, o investiție de aproximativ un milion de euro, făcută cu bani europeni. Lucrările au durat în jur de trei ani, în condițiile în care aproximativ jumătate din suprafața drumului agricol a fost construită în rocă. „Drumul agricol Oboare, așa cum era el cunoscut, deservește aproximativ 600 de hectare de teren agricol, pășunile din golul alpin, fânețe și între 2.000 și 2.500 de hectare de pădure”, explică primarul comunei Tomești, Costel Medelean.

I se spune Transluncani pentru că pleacă din Luncanii de Jos, nu departe de vârful Padeș, ce mai înalt din Timiș. Șoseaua e îngustă și șerpuită și oferă călătorilor o priveliște minunată, sălbatică uneori. În locul numit La Oboare, de acum, cei care ajung până acolo au parte de o surpriză.

Murala de 12 metri lungime

Pe un perete care are rolul de susținere a drumului a „răsărit” recent o murală de mari dimensiuni. Lucrarea are 12 metri lungime și șase metri lățime și poartă semnătura lui Flavius Roua. Artistul a lucrat, adunat, două săptămâni la realizarea acesteia. Imaginea desenată de Roua surprinde un străvechi obicei al locului: țărani în costume populare, care strâng fânul și îl încarcă în căruțele trase de cai de munte. Proiectul este realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT), în colaborare cu Primăria Tomești și cu sprijinul CJ Timiș.

Zona este minunată, iar cei care au ajuns deja pe aici, prima dată din curiozitate și fără prea multe așteptări, au revenit și au adus și prieteni. E mult de lucru până când Transluncaniul va putea intra serios în traseele turistice, dar primii pași se fac deja. A fost amenajat un popas, unde poți opri să admiri priveliștea, iar directorul APDT, Delia Barbu, spune că dorește ca actuala ofertă turistică să fie îmbogățită cu produse din gospodăriile localnicilor și cu cele ale meșteșugarilor din zonă.

Va mai dura, dar murala lui Flavius Roua este un prim impuls. Intenția este ca ea să devină începutul unui traseu de street art care să atragă publicul amator de astfel de experiențe.