Murală de 70 de metri pătrați a artistului timișorean Cristian Sida, în Franța / FOTO

cristian sida

O lucrare de 70 de metri pătrați a artistului timișorean Cristian Sida este expusă, din această săptămână, la Aubusson, în Franța. A fost terminată în doi ani și este o murală care „spune” localnicilor viziunea artistului asupra orașului lor.

În această săptămână, cu ocazia Sărbătorii Muzicii / La Fête de la musique, în localitatea Aubusson, din Franța, a fost inaugurată lucrarea „Aubusson vu par Cristian Sida”. Aceasta a fost realizată în perioada 2021 – 2022 de artistul vizual care lucrează de mai mulți ani în Hexagon. Lucrarea, care măsoară 70 de metri pătrați, este „un colaj de referințe culturale și geografice subiective”, transpuse în acril, spray, marker, vernis.

„Facultatea de Arte si Design din Timișoara are legături vechi și solide cu primăriile din Mericourt și Aubusson, care au început printr-o serie de rezidențe artistice. Ulterior au fost urmate de participarea studenților de la secția Tapiserie la o rezidență de creație. Studentele noastre au avut ocazia să viziteze La Cité Internationale de la Tapisserie, centrul mondial al tapiseriei, localitatea din regiunea Limousin fiind înscrisă în Patrimoniul UNESCO”, spune Cristian Sida. Murala realizată de acesta se înscrie în seria evenimentelor culturale și a procesului de internaționalizare al Universității de Vest.

Cristian Sida este unul din cei mai în vogă artiști vizuali români contemporani, cu zeci de expoziții în țară și străinătate. În ultimii ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care colorează clădirile din Mericourt, în regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens. Artistul este, de mai mulți ani, pe jumătate rezident în Franța ș a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de artă la Université Paris 8 și la École Supérieure d’Art de Lorraine.

About Post Author