MultipleXity: spațiu pentru comunitate, nu mall sau muzeu. Când va fi gata / FOTO

multiplexity

Nu va fi nici muzeu, nici mall cultural. MultipleXity va fi „moștenirea” lăsată Timișoarei după anul 2021 și unul dintre puținele centre de artă, tehnologie și experiment din lume. Va răsări pe bd. Take Ionescu, în etape, și, cel puțin teoretic, ar trebui să fie ceva cu adevărat… wow.

Primăria Timișoara a semnat recent contractul cu Ordinul Arhitecților din România, care a câștigat licitația pentru consultanța privind organizarea concursului de soluții MultipleXity. Contractul are o valoare de 102.200 de lei și, în termen de 240 de zile, trebuie anunțat cine va face efectiv proiectul. „Noi am vorbit mult despre acest proiect și ne-am dorit să fie cea mai importantă moștenire care va rămâne orașului după 2021. Am căutat diverse variante, nu ne-am grăbit tocmai pentru că am dorit să îi oferim importanța pe care o merită. Am considerat că soluția ideală ar fi să construim ceva de la zero, în zona centrală. Am considerat că este bine să mergem pe ideea unui concurs de soluții, pentru că un astfel de obiectiv nu este atât de cunoscut încât să se poată merge ca la un obiectiv comun, pe licitație. Un concurs de soluții în sine (…) este o formulă mai bună”, spune Nicolae Robu. Se va lucra în etape. „2.500 mp sunt avuți în vedere să fie amenajați în 2020, pentru că se va proceda etapizat și 4.000 mp se are în vedere să fie amenajați pe parcursul anului 2021 (…) Astfel de centre sunt puține în lume și noi trebuie să îl facem astfel încât să fie plasabil pe paliere care există”, a mai declarat edilul șef.

Concursul de soluții, cea mai bună… soluție

Ordinul Arhitecților din România lucrează de zece ani cu concursuri de soluții. E cea mai bună formulă, dacă vrei calitate. „Durata de derulare a unei asemenea proceduri este ceva mai consistentă decât ne-am așteptat, dar este ceva ce asigură ca întregul proces să fie susținut de efortul unor grupuri de specialiști, care elaborează atât documentele propriu-zise ale concursului, cât și de temă, care generează premizele ca cei care vor fi concurenți în acest proces să aibă cele mai bune, complete surse de informare pentru a genera cele mai bune formule și sperăm să facă viața dificilă juriului. Experiența OAR este de peste 10 ani, cu o concentrare foarte mare la Cluj-Napoca, unde OAR are și un protocol cu primăria. Ttoate concursurile pe care le organizăm sunt coordonate în așa fel încât să respecte în totalitate regulamentele UNESCO și ale Uniunii Arhitecților”, explică, la rândul lui, Alexandru Găvozdea, președintele OAR România.

Nu va fi gata până în 2021

Dan Bugariu pregătește conceptul pentru viitorul centrul de artă al Timișoarei. Niște lucruri sunt clare: din cele trei etape care urmează, primăria a trecut de prima. Greul însă abia acum urmează, iar amenajările nu vor fi gata până în 2021. „Intenția noastră este să deschidem o parte din spațiu încă din începutul anului 2021, ca acest spațiu să găzduiască unul dintre cele mai importante momente din deschiderea anului 2021. Nu totul va fi terminat în 2021. În funcție de interesul comunității vom dezvolta celelalte spații. Avem o provocare: nu avem suficientă confluență între artă și tehnologie. Avem această provocare de a nu putea să umplem acest spațiu, să nu construim clădiri goale. Nu vrem să devină un tip de mall care să atragă toate resursele culturale ale orașului, vrem să fie un nod al unei rețele”, susține Bugariu.

TM2021 oferă conceptul

MultipleXity este principalul angajament pe partea de infrastructură culturală trecut în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru 2021. El va reprezenta un punct de cotitură în istoria orașului de pe Bega. „Anul 2021 este un restart pentru viitorul Timișoarei. Anul 2021, din titlul pe care îl va deține Timișoara, constituie doar un stimulent pentru ca unele lucruri care îi lipsesc sau i-au lipsit Timișoarei să se întâmple într-un ritm cât mai concentrat. Contribuția asociației este aceea de a oferi conceptul acestui centru, un concept la care noi am lucrat deja în anii precedenți, sub coordonarea colegiului nostru Dan Bugariu, în parteneriat cu Ars Electronica din Linz. Ars Electronica este un centru similar care îmbină arta, tehnologia, știința, inovarea, s-a dezvoltat înainte, în anul și după anul Capitalei Culturale Linz 2009. Nu dorim să copiem modele, a fost mai mult o consultare de tehnologie, răspunsurile tot noi le vom da și când spun noi mă refer la timișoreni, este un proiect participativ. Este foarte important să comunicăm în timp real cum se dezvoltă acest centru, ne dorim să fie de importanță europeană”, explică Simona Neumann, directorul executiv al TM2021.

Un spațiu pentru comunitate, nu un muzeu

MultipleXity va fi construit în fostul spațiu al STPT, pe Bd. Take Ionescu. Vechile ateliere vor fi reamenajate, iar spațiul exterior va fi deschis publicului. Ce vom găsi aici? În niciun caz un muzeu. „Nu vrem să facem un muzeu. Nu că nu ar fi important, este esențial pentru a înțelege de unde venim, dar nu vrem să mai construim unul. Este foarte important să gustăm viitorul, să interacționăm cu ceea ce este în prezent, cu ultimele informații în ceea ce privește tehnologia. Expoziții interactive, un spațiu imersiv în care oricine vine poate să guste tehnologie, experiență, laboratoare în mod special care targhetează grupul de vârstă al elevilor și studenților, spații exterioare pentru relaxare ori evenimente, un bistro și aș mai putea să adaug o zonă comercială, o zonă de bibliotecă a materialelor, a elementelor din cadrul acestui spațiu. Întreaga comunitate este importantă pentru acest spațiu”, conchide Dan Bugariu. Potrivit dosarului de candidatură, MultipleXity ar urma să coste 12 milioane de euro.

About Post Author