Monumentul lui Adi Bărar, din nou respins la București. Pe motiv de… arcadă

adi bărar

Monumentul dedicat lui Adi Bărar tot nu poate fi pus în zona Flora. Comisia pentru monumente de for public de la Ministerul Culturii a respins din nou dosarul. De această dată, problema este legată de… arcada din jurul statuii.

Adi Bărar, liderul trupei Cargo, a murit în martie 2021, după ce a fost infectat cu coronavirus. În vara aceluiași an, consilierii locali au aprobat amplasarea, în zona Flora, a unui monument la scară 1:1 care să-l reprezinte. Practic, este vorba despre o statuie din bronz în mărime naturală.

Părea o oprațiune simplă, dar, deoarece vorbim de un monument amplasat în spațiul public, mai exact într-un parc istoric cum e Alpinetul, un aviz de la Comisia națională pentru monumente de for public de la Ministerul Culturii este obligatoriu.

Dosarul a fost depuse spre avizare, dar, de fiecare dată, a fost respins. Au lipsit, de exemplu, un memoriu tehnic de structură sau un memoriu justificativ asumat de cineva cu greutate în lumea muzicală. „Nu am avut niciun cuvânt de spus asupra modului în care arată această statuie. Inițiatorul proiectului trebuie să se gândească la motivele acestei respingeri, primăria nu poate să modifice proiectul. Dosarul a fost respins pe fond”, spunea, în vară, viceprimarul Ruben Lațcău.

Corneliu N. Vaida, inițiatorul proiectului, afirma atunci că totul se întâmplă din cauza incompetenței și o nominaliza pe Sanda Greblă, șefa Serviciului Infrastructură Culturală din PMT, despre care spunea că greșise dosarul.

Deranjează arcada

Dosarul a fost redepus, cu imaginii ale statuii turnate deja în bronz și aflată, încă de anul trecut, la Zimand, în județul Arad. Subiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței comisiei de monumente de for public săptămâna trecută. Decizia: din nou, respingere.

Între timp, a apărut și motivația acestui refuz. Dosarul a fost în regulă, însă membrii comisiei nu au agreat relația formal compozițională cu arcada din spatele personajului și conceptul de ansamblu. Practic, se cere… renunțarea la arcada din jurul statuii.

Presupunând că aceasta este, într-adevăr, singura piedică în calea amplasării monumentului, nu ne rămâne să ne întrebăm de ce abia acum, după al patrulea refuz, s-a spus cu subiect și predicat care e problema. Și apare, evident, o nouă întrebare: dacă dispare arcada, monumentul poate fi pus, în sfârșit, în Parcul Alpinet?

About Post Author