Mix de flori de 32 de lei, în fiecare jardinieră. Primăria: Reducere de 90% față de panseluțe

jardinieră

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Timișoara

Epopeea jardinierelor goale din centrul Timișoarei s-a încheiat. Au fost puse plante anuale și perene, pentru „îmbogățirea biodiversității naturale” a orașului. Reprezentanții PMT susțin că s-a făcut o reducere de 90% a costurilor, față de perioada în care în jardinere avea panseluțe sau petunii.

În iunie 2021, primarul Dominic Fritz anunța că Horticultura va trebui să învețe să lucreze în alt mod. „Trebuie să ne întoarcem la plante și flori autohtone, care sunt din această zonă din Banat, nu să plantăm tot felul de mici arbuști din Italia, care se usucă. Strict din perspectiva mea de amator, eu știu că există și plante perene destul de frumoase (…) Avem nevoie de o abordare mult mai planificată, mult mai fondată inclusiv pe studii peisagistice istorice”, declara acesta.

Un an mai târziu, în jardinierele din zona centrală, lăsate goale mai multe luni, nu mai sunt doar panseluțe. „Înfrumusețăm Timișoara și îmbogățim biodiversitatea naturală a orașului la costuri rezonabile. Cele 125 de jardiniere din zona centrală nu vor mai fi tratate ca simple vaze cu plante de sezon, ci vor avea în mixul de anul acesta plante perene, care să crească și în următorii ani. Am reușit să reducem costurile pentru această achiziție cu aproape 90%, folosindu-ne strict de plantele din pepiniera celor de la Horticultura. Și, în plus, totul arată fantastic”, a anunțat PMT, pe Facebook.

Horticultura urmează să crească în pepinieră mai multe plante perene, „pentru ca jardinierele, parcurile și spațiile verzi din Timișoara să devină din ce în ce mai frumoase și mai diversificate”.

Economie de apă și poluare redusă, zice PMT

Potrivit reprezentanților primăriei, costurile pentru amenjarea celor 125 de jardiniere din centru, dezolant de goale în această primăvară, sunt la circa 10% din cât cheltuia fosta administrație pentru panseluțe și petunii.

„Primăria Timișoara dorește să dea un exemplu de sustenabilitate și grijă pentru mediul înconjurător. Pe lângă faptul că prin aceste plantări se realizează o economie de aproape 90%, costurile scăzând de la circa 30.000 de lei, la aproximativ 3.900 de lei, vorbim și de o economie în ceea ce înseamnă mentenanța acestora și grijă față de consumul de apă potabilă. Aceste plante nu trebuie udate la fel de des ca și celebrele panseluțe, ceea ce înseamnă, pe lângă economia de apă potabilă, și o poluare mai redusă, prin faptul că cisternele Horticultura nu mai trebuie să facă atâtea deplasări”, explică Bogdan Marta, consilier pe probleme de comunicare al primarului Dominic Fritz.

Astfel, la un simplu calcul, florile dintr-o singură jardinieră nu costă, în noul design, decât 32 de lei. Pe Facebook, părerile sunt împărțite. Unii aplaudă inițiativa, alții spun că nu văd sensul atâtor laude, iar alții spun că, deși ideea este lăudabilă, din imagini nu rezultă că ar fi mai mult de două plante perene. „Restul o să înghețe la iarnă”, comentează cineva.

About Post Author