Mircea Mihăieș și Adina Chirilă, de la UVT, laureați la Premiile Academiei Române

mircea mihăieș

Academia Română a decernat joi premiile anuale, recompensând astfel lucrări publicate în cursul anului 2021. Secția de Filologie și literatură, care răsplătește opt creații și autori, a decis să acorde în acest an doar patru premii pentru ediții în domeniul filologico-lingvistic, pentru îngrijiri de ediții și un premiu pentru critică și istorie literară.

Academia Română a hotărât că, în acest an, laureatul Premiului „Titu Maiorescu” este criticul literar Mircea Mihăieș, profesor universitar al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din UVT.

Considerat cel mai important dintre premiile acordate anual de Academia Română, premiul poartă numele lui Titu Maiorescu. Distincția i-a fost acordată lui Mircea Mihăieș, pentru volumul „Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului” (Editura Polirom). Volumul întregește seria de trei pe care universitarul și omul de cultură timișorean a consacrat-o marelui scriitor irlandez James Joyce. E vorba de cea mai amplă întreprindere exegetică, nu doar din spațiul românesc, ci și din cel internațional, dedicată celui care a revoluționat proza din secolul al XX-lea. „Trilogia joyceană”, totalizând aproape 3000 de pagini, cuprinde „și Ulysses, 732. Romanul romanului” (Editura Polirom, 2016) și „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” (Editura Polirom, 2019),

„Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului” a primit și cea mai înaltă distincție a Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Național. De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române i-a acordat Premiul „Alexandru Ciorănescu” pentru literatură comparată, iar Asociația de Literatură Generală și Comparată din România, „Premiul pentru literatură comparată” pe anul 2021.

„Criticul și universitarul Mircea Mihăieș este un strălucit ambasador cultural al Universității de Vest, dar și al comunității timișorene, binecunoscut în spațiul literar național și internațional. Acordarea acestui premiu este o recunoaștere luminoasă pe care forul Academiei Române a aduce operei acestuia, înscrisă valorilor umaniste universale”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

De asemenea, comunitatea academică a Universității de Vest a primit cu bucurie și acordarea unui alt premiu al Academiei Române pentru un alt membru al comunității UVT. Premiul „Timotei Cipariu“, din secțiunea pentru Filologie și literatură, pentru lucrarea „Antim Ivireanul, Evanghelie, 1697. Ediție critică și studiu filologico-lingvistic”, a revenit conf. univ. dr. Adina Chirilă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT, alături de Roxana Vieru.

About Post Author