Miorița, varianta Auăleu, va fi jucată în Serbia. Trei spectacole, în primul weekend din septembrie

miorița

Începutul de septembrie înseamnă trei spectacole jucate de Teatrul Auăleu în Serbia. Este vorba despre trei reprezentanții cu „Miorița”, în Sân Mihai, Vârșeț și Doloave. E parte din proiectul „Cămine în mișcare”.

În perioada 2 – 4 septembrie, spectacolul de teatru „Miorița”, al asociației individuale de teatru Auăleu, va fi prezentat în trei localități din Serbia: Lokve / Sân Mihai, Vršac / Vârșeț și în Dolovo / Doloave. Evenimentele sunt organizate de Asociația Prin Banat, în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia. Ele fac parte din proiectul „Cămine în mișcare”, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Reunind o varietate de artiști, de la muzicieni de black metal – precum Sol Faur, fost membru Negură Bunget, actual Dordeduh – la percuționiști de operă și actorii profesioniști de la Auăleu, proiectul „Miorița” reinterpretează o variantă provenită din zona Banatului, mai puțin cunoscută, a baladei populare. Personajul principal adoptă o atitudine mai degrabă revoluționară înainte de a fi ucis, în loc de lamentare. Este o piesă de teatru fără cuvinte, în care povestea este transmisă prin intermediul tonurilor întunecoase de black metal și al măștilor.

În contextul anului 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, „Cămine în mișcare” devine unul dintre cele importante mijloace de promovare a Banatului istoric. El este deopotrivă un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației, ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei.

About Post Author