Mic Dejun la Margina, în finala unui concurs european de turism

margina

Ivit din dorința unor oameni ai locului, care au vrut să arate că și Timișul poate fi o destinație turistică, Mic Dejun la Margina începe să capete tot mai multă greutate. Munca își arată roadele, iar proiectul este în finala unui important concurs european de turism.

„Mic Dejun La Margina se află pe lista proiectelor europene finaliste în concursul «Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil», lansat de ECTN – European Cultural Tourism Network. Rețeaua europeană pentru promovarea și dezvoltarea Turismului Cultural (ECTN) va desemna câștigătorii în luna octombrie, în cadrul ediției cu numărul 14 a Conferinței Internaționale pentru Turism Cultural în Europa, programată să aibă loc în Atena”, anunță Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Timiș.

Contracandidatele la aceeași categorie vin din Maramureș, din Germania și din Croația. În concurs, la alte categorii, sunt proiecte din Bosnia și Herzegovina, Malta, Olanda, Slovenia, Belgia, Spania, Portugalia, Grecia sau Italia.

Povestea se construiește în timp

Mic Dejun la Margina a pornut la drum în aprilie 2017. Vizitatorii au parte de plimbări în căruța trasă de cai, dar pot să ia și biciclete de la Infocentrul Turistic. Micul dejun include bunătăți locale, preparate de oamenii gospodari din zonă. Nu lipsesc pita cu unsoare, mălaiul brânză de mai multe feluri, legume gustoase din grădini, slănina sau cârnații. Turiștii își pot face și programe personalizate și, în afară de plimbare, pot merge la o stână sau pot petrece ziua într-o gospodărie a unui localnic. Ei pot cumpăra, de asememea, miere, dulceață, răchie, brânză sau produse cu lavandă obținută de pe plantația din zonă.

Numărul turiștilor care ajung la Margina a crescut de la an la an. Cei mai mulți sunt timișeni, dar sunt din ce în ce mai mulți oameni veniți din alte părți ale țării, dar și din străinătate. Zona se dezvoltă încet-încet, pentru că localnicii au înțeles că turismul este șansa lor.